Administration 

Louise flytter på grund af kontanthjælpsloftet: Nu har vi tag over hovedet, men ikke noget andet

Modelfoto:  Louise har været nødt til at flytte på grund af kontanthjælpsloftet. (Foto: Modelfoto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix)

Louise er flyttet til en anden by, fordi hun ikke kan betale huslejen, når kontanthjælpsloftet er indført. Hun har måttet efterlade to af sine børn, og de to mindste risikerer at miste den aflastningsfamilie, de er knyttet til.  

Louise er alene i Gram med sine børn på fem og 11 år. Hun kender sine børns aflastningsfamilie, men ellers ingen.

Hun er lige flyttet til byen. På flugt fra kontanthjælpsloftet, der betyder, at hun fra oktober ikke ville have haft råd til at betale sin husleje i lejligheden i Odense. 

Louise er en af de kontanthjælpsmodtagere, der må klare sig for færre penge i hverdagen på grund af kontanthjælpsloftet. Hun har indvilliget i at fortælle sin historie, men ønsker at være anonym. Avisen.dk kender hendes identitet.

Hendes veninder, hendes søns far og hans familie, der nogle gange hjalp dem, er i Odense.  Det samme er hendes to ældste sønner på 17 og 19 år. Den ældste er i lære og kunne ikke flytte med, og den yngre er flyttet til sin far, så han kunne blive på sin uddannelse med sine venner. 

- Nu har vi godt nok tag over hovedet, men vi har ikke noget som helst andet, og de to storebrødre er 110 kilometer væk. Så det har splittet familien, og lillesøster på fem kan ikke falde i søvn om aftenen, fordi hun savner storebror. Så er det endnu hårdere, at man ikke kan sige, at han kommer på fredag, siger hun.

For Louise har ikke råd til sønnens busbillet fra Odense. Når man flytter, skal man starte forfra med at melde sig ledig og søge kontanthjælp i en ny kommune.

- Hvis de ikke giver mig en slags akuthjælp i morgen, har jeg ikke engang penge til mad. Fordi jeg var tvunget til at flytte, siger hun.

Besvimede i klassen 

Louise er uddannet pædagog, og arbejdede i en børnehave til hun måtte opgive at tage forældresamtalerne og andre svære situationer. Hun kalder sit arbejdsliv for ”et langt helvede”. Hun kunne ikke holde til at arbejde fuld tid og gik ned på 29 timer, og havde alligevel for mange sygedage.

Hun kæmper med angst, depression og to kroniske psykiske lidelser. Når hun kommer i situationer, der presser hende, besvimer hun eller kaster op.

Efter at have sagt pædagogjobbet op, prøvede hun at læse til socialrådgiver, men der besvimede hun hele tiden. 

- Jeg kunne ikke være i sådan et klasselokale med 28 andre. Min krop lukker ned, hvis jeg bliver tvunget ud i noget. Jeg har prøvet at ligge på gulvet og flyde i Fætter BR, nede i Netto og ude på vejen. Så nogle gange har jeg været blå på den ene side af kroppen, fordi jeg er drattet ind i noget, fortæller Louise.

Siden socialrådgiverstudiet har hun været sygemeldt på kontanthjælp. Det er seks et halvt år siden.

- De har sagt til mig på jobcenteret, at man ikke skal være sygemeldt, når man er på kontanthjælp. Så hører man ikke hjemme der. Men hvor så? Det kunne de ikke svare på, siger Louise.

Skrevet op i fem boligforeninger

Louise har været sendt på på angstkursus, men fik det dårligere, og til en kommunal psykolog, der stoppede. Hun har også fået afslag på at komme i ressourceforløb, for der skal man også kunne klare praktik. 

- På Jobcenteret læser de bare lægeerklæringen fra psykiateren og siger, at jeg ikke er klar til praktik endnu og skal have ro. Nu er der gået seks et halvt år. Så burde jeg da have ret til om ikke andet en midlertidig førtidspension, siger hun

Før Louise flyttede fra Odense stod hun præcis i centrum for lovændringerne i kontanthjælpen. Kontanthjælpsloftet rammer især enlige forsørgere med høj boligstøtte, og jo flere børn, jo mere mister man.

Målet er at gøre forskellen større mellem det, man kan få i offentlige ydelser, og hvad man kan tjene på et lavtlønsjob. Så der er større incitament til at arbejde.

- Men jeg kan jo ikke tage et arbejde. Jeg har speciallægens udsagn for, at jeg ikke kommer til at arbejde på normale vilkår igen. Det, jeg fejler, er kronisk, siger hun.

I november sidste år, efter regeringen lagde forslaget til kontanthjælpsloft frem, skrev hun sig op i fem boligforeninger rundt omkring og har siden søgt på udlejningsportaler efter alle boliger til omkring 4.000 kroner.

- Jeg kunne regne ud fra de tal, der kom ud i efteråret, at bare i boligstøtte ville jeg miste 2.600 kroner, og mine børns sagsbehandler sagde, at hun troede, det ville blive vedtaget, siger Louise.

Hun spurgte om hjælp på kommunen, men siger, at de ikke kunne love hjælp til billig bolig, og hvis der var noget, var det i Vollsmose. 

Søn overfaldet tre gange

Familien har kunne flytte til Gram, fordi Louise lånte penge til indskuddet af et familiemedlem. Man kan godt få et boligindskudslån af kommunen, men kun et af gangen, og hun havde allerede et til den gamle lejlighed.

- Det er jo rimeligt nok. Men jeg synes bare ikke, at jeg selv er ude om, at jeg må flytte igen, for jeg kunne sagtens bo der efter de gamle regler. Det er de der 3.-4.000, man mister med kontanthjælpsloftet, der vælter læsset for mig og mange andre, siger hun.

I den tid, hun har søgt billig bolig, kom der ikke en eneste ledig bolig i Odense.

- Jeg har ikke fået noget tilbudt i Odense, selvom jeg havde skrevet mig op alle steder undtagen i Vollsmose. Der har vi nemlig prøvet at bo, og der blev min ene søn overfaldet tre gange. Det vil jeg have lov at sige, at jeg aldrig byder mine børn igen, siger Louise.

På jobcenter med brækpose

Rækkehuset i Gram er fint og har fire værelser og koster omkring 4.100 kroner. Der er en lille have til, og det er bedre end noget, hun kunne få i de store byer.

- Men jeg føler mig lidt deponeret. Jeg bor her jo ikke frivilligt. Det er det bedste kompromis, når det nu skal være sådan, siger hun.

I hverdagen er angstanfaldene er et stort problem for Louise.

Hun har kastet op, fordi der kom for mange mennesker i bussen. Det har også taget hende flere forsøg at nå frem til Jobcenteret i den anden ende af kommunen for at melde sig ledig. Den ene gang blev hun sat af bussen, fordi hun besvimede på vej ind i den.

- Så sætter de mig af, for sådan en vil de da ikke have med. ’Du skal da vist til læge i stedet for med bussen’. Men jeg er nødt til at tage den bus for at komme til jobcentret i den anden ende af kommunen. Jeg har også et par poser med, jeg kan kaste op i, og skiftetøj. Det er fuldstændig vanvittigt at man er nødt til at være udstyret sådan, for at komme til et møde med et jobcenter, siger Louise.

Hele hendes sag skal starte forfra på grund af flytningen. Også vurderingen af, om hun kan arbejde 225-timer om året, som også er et i kravene i forbindelse med kontanthjælpsloftet.

I Odense vurderede kommunen, at hun godt kunne arbejde 225 timer om året, og derfor skal trækkes 1.000 kroner om måneden fra oktober, hvis hun ikke gør det.

- Jeg har ikke engang været i praktik i over seks år, fordi de ikke mente, jeg var klar endnu. Men de 225 timer mente kommunen godt, man kunne tage hen over året, hvis man bare havde en brøkdel af arbejdsevne, siger hun.

Frygter medicin ryger

I de næste uger får Louise og de andre, der rammes af kontanthjælpsloftet, besked om, præcis hvor mange penge de får fremover.

Louise synes, at ventetiden har været lang, siden regeringen præsenterede kontanthjælpsloftet sidste år i oktober.

- En ting, der virkelig provokerer mig, og som jeg har angstanfald på alle tidspunkter af døgnet over, er at hele vores eksistensgrundlag er truet. For jeg ved ikke, hvor mange penge vi får. Bliver der råd til at storebror, som vi måtte lade blive tilbage i Odense, overhovedet kan komme herover?

Hun får medicin mod angst og depression og for højt blodtryk. Tre slags. Men i disse uger tager hun ikke det hele, for hun er ved at optjene medicintilskud forfra, og har ingen penge på grund af flytningen. Lægen har også sagt, at hun burde gå til massage, for hun har smerter i hele kroppen.  

- Jeg frygter bare, at min medicin ryger. For alt andet er røget. I starten havde vi bil. Den røg ret hurtigt væk. Vi har ingen dyre interesser. Jeg ryger og drikker ikke. Jeg klipper mig selv. Det eneste jeg kan skære væk er internet. Men min søn skal lave lektier på nettet og al kommunikation med skole og børnehave er via nettet. På biblioteket kan man låne computer et par gange om ugen, men det duer ikke rigtigt, siger hun.

Kan miste aflastningsfamilie

Efter flytningen skal den nye kommune også starte forfra med at vurdere, om hendes to yngste børn fortsat har ret til den aflastningsfamilie, de er hos hver anden weekend.

Det er de, fordi Louise på grund af angst har så svært ved at tage dem med ud og opleve ting.

- Når man får sådan et anfald af bare at tage en bus, så tager man jo ingen steder frivilligt, siger hun.

Derhjemme klarer hun tingene, men for en dreng på 11 år er det ikke nok.

- Vi laver is eller bager kage eller har lavet minibål i haven. Men hvis det er det eneste, man oplever i en ferie, er det jo ikke sjovt at fortælle i skolen længere. Og min datter var ved at blive asocial, fordi hun kun så mig og dagplejen. Hos aflastningsfamilien får de lært at komme mere ud, siger Louise.

Sidste gang hun fik aflastningsfamilie bevilliget, tog det et års sagsbehandling. Denne gang håber hun, at det går hurtigere.

- Ellers er aflastningsfamilien nødt til at tage andre børn ind, fordi de ikke kan vente så længe. Det vil også være svært for en 5-årig, hvis der går et år, hvor hun ikke ser de mennesker, hun er glad for, siger Louise. 

Louise er et opdigtet navn. Redaktionen kender hendes identitet. 

 

En politibil med udrykning.
Krimi

Tidligere medarbejder

på skole sigtet for

voldtægt af mindreårig

Justitsminister Peter Hummelgaard
Nyheder

Vil ikke straffe

bifald af

koranafbrændinger

Ro kopper to-go kaffe fra McDonald's.
Helt vildt

McDonalds sagsøgt

for brandvarm

kaffe - igen

En havn med mange containere
Krimi

Efter afsløring: Nu

går politiet ind i sagen

En fodbold på en fodboldbane.
Nyheder

Vandt 107.000

på vildt odds

Bier sidder i en klump.
Nyheder

59-årig mand dræbt

af bisværm

En masse forskellige piller på et bord.
Krimi

Sendte kilovis af

ketamin med posten

En radiator tæt på
Nyheder

Tusindvis får afslag

på varmecheck

DR udefra
Film og TV

Lukker flere

programmer: Det er

ikke en spareøvelse

En kvinde med fedtet hår og uren hud.
Krimi

45-årig kvinde efterlyst:

Stjæler dyrt kød og vin

En masse folk og politi på perronen.
Krimi

96-årig mand i

klemme mellem

tog og perron

kornmark
Nyheder

50 millioner

til danske landmænd

mand og kvinde
Kendte

Heick på skadestuen: 

Skreg af smerte

røg og udrykning
Krimi

Blodbad:

1000 svin dræbt

portræt af mand på scene
Kendte

Rod Stewart:

Sidste gang i Danmark

køer
Nyheder

Kontrol: Hver fjerde overtræder reglerne

portræt af kvinde
Kendte

Stine Bramsen: Jeg

endte som en nikkedukke

portræt af mand
Nyheder

Ukraine:

To personer meldes dræbt 

portræt af mand
Nyheder

Trump meldt død

portræt af kvinde
Kendte

Vild med dans:

Comeback til Mia Lyhne 

Nyheder

Tæt på aftale i Hollywood

portræt af to mænd
Nyheder

Kong Charles: Vil

være venner med Frankrig

en cykel
Krimi

Tyve stjal cykler for

99.000 kroner

på 40 sekunder

en varevogn
Nyheder

Her er den mystiske hæveautomat, som kan hvidvaske pusherpenge

et opladestik
Nyheder

Apple har ikke

droppet Lightning

en bygning med en café
Nyheder

Kaffe-kæde sendt i
knæ af forglemmelse

udrykningskøretøjer ved brand
Krimi

Dramatisk brand:

Taget faldt

ned over dyrene

bil indhyllet i sne
Nyheder

Svensk by drukner i sne

kig ud af flyvindue
Nyheder

Lotto-millionær:

Vi skal rejse, men

kun på afbudsrejser

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard: 
Død i 18 minutter

en mand taler
Nyheder

Zelenskyj i FN: Verden kender sandhed om krigen

politi arbejder
Krimi

Politiet ændrer signalement på gerningskvinde

et par
Kendte

Kendis-designer kaster sig ud på dybt vand i Vild med dans

en tennisspiller i aktion
Sport

Tauson kollapser på banen

billede af politibil
Krimi

Truede med drab på skoler - mand anholdt

en bygning
Krimi

Anklage:

Krænkelser på spejderture

portræt af mand
Kendte

Seebach:

Bryder med bror

Nyheder

Aktie stryger i vejret

huse
Nyheder

Nationalbanken: 
Godt nyt til boligejerne

paraplyer
Nyheder

Her er der udsigt til sol og 25 grader

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg er meget blid

folkemængde
Nyheder

USA og Rusland er enige

portræt af mand
Nyheder

Erdogan: Utålelige

koranafbrændinger 

brandbiler
Krimi

Voldsom brand: Ældre

mand i kritisk tilstand 

mand og kvinde
Nyheder

Vil skilles fra voldtægtsdømt

portræt af mand
Nyheder

Biden nægter sig

skyldig i våbenanklager

færge
Nyheder

Trafik over

Storebælt igen tilladt

forsamling af mennesker i stor bygning
Nyheder

Zelenskyj: De bruger madmangel som våben

volvo-logo
Nyheder

Slut med dieselbiler

flåt
Nyheder

Ni smittet med

virus i Danmark

portræt af mand
Kendte

Thomas Eje:

Lisbet Dahl elsker mig lidt

portræt af mand
Nyheder

Villy Søvndal

bliver nummer tre 

blå blink
Krimi

Betjent dømt: 

Frygtede for sit liv

portræt af mand
Nyheder

Ulrik Wilbek:

Sygemeldt måneden ud

portræt af mand
Kendte

Mandefald: 

Han skrider også

kampvogn med kanon
Nyheder

Russiske

kampvogne til Ukraine

en mand kigger på fotografen
Film og TV

Jesper Buch forlader

Løvens Hule efter ni år

cookies i et fad
Nyheder

Cookies tilbagekaldes

kampvogne på dækket af skib
Nyheder

Danmark køber 45
kampvogne til Ukraine

en mand smiler
Kendte

Kåre Quist sælger til millioner under prisen

En vaskemaskine med tøj i.
Nyheder

Elpriserne styrtdykker

hjul på en lastbil
Nyheder

Ekstra lange lastbiler kommer på vejene efter nytår

en præst
Nyheder

Biskop fik guldkors til 48.500 kroner

seks personer stillet op til fotografring
Kendte

Løve forlader hulen: - Derfor stopper jeg

en mand
Nyheder

Elon Musk gør klar
til vild beslutning

Underholdning

Kronprins Frederik bliver æresmedlem af fransk yachtklub

en mand kigger på fotografen
Kendte

Russell Brand må ikke tjene penge på YouTube

En teenager med en rygsæk.
Nyheder

Plaget af butikstyve

ned til otte år gamle

En F35 på himlen.
Helt vildt

Flybase i USA

har mistet F35 fly

Politi og ambulance på stedet
Krimi

49-årig kvinde

fundet død i vejkant

- mand anholdt

Roger Whittaker synger i en mikrofon i hvid blazerjakke.
Nyheder

Roger Whittaker

er død

Russel Brand på den røde løber.
Kendte

Stjerne politianmeldt

for seksuelt overgreb

En motorvej set oppe fra
Krimi

Konen smed

mand ud midt

på motorvejen

Vladimir Putin sidder i en stol og ser sur ud
Nyheder

Rusland trækker sig

En politibetjent med ryggen til
Krimi

Politiklagemyndighed

undersøger anholdelse

af cyklist

En sort labrador med en hvid forpote.
Nyheder

Er det din hund?

Politibil med blå blink
Krimi

Kvinde mistænkt

for drabsforsøg

To mennesker i en seng deres fødder stikker ud fra et lagen.
Sex og samliv

Mange unge mænd

kan ikke finde

ud af det

En kvinde smiler
Nyheder

Marianne har fået nok:

Behold jeres skrald

mand med briller og skjorte
Kendte

Johnny Madsen i sorg: 
Har mistet sin mor