Privat dagplejer raser mod politiker: Kom ud i virkeligheden!

Det er for galt, at Enhedslisten tvivler på kvaliteten af de private børnepassere, raser dagplejer Lene Barfod.  (Foto: Foto: Privat )

Private børnepassere er mindst lige så gode som de kommunale, fastslår dagplejer Lene Barfod. Hun er kun glad for at slippe for det offentlige bureaukrati. - For så er der mere tid til børnene, siger hun.

- Jeg er så vred og harm, lyder det fra den private dagplejer Lene Barfod. 

Hendes vrede er rettet mod Enhedslisten. Partiet har stillet forslag om at sætte en stopper for de private børnepassere.

Enhedslisten mener, at det stigende antal private børnepasnings-ordninger er problematisk, fordi de private børnepassere ikke skal leve op til samme pædagogiske kvalitetskrav og læreplaner som de kommunale.

- Det er helt urimeligt, at der i dag kan eksistere offentligt finansieret privat børnepasning, der ikke skal leve op til de almindelige pædagogisk kvalitetskrav, lyder det fra børneordfører Jakob Sølvhøj (EL), der har stillet forslaget. 

Behøver ikke være videnskabeligt 

Men kvaliteten i de private børnepasningsordninger fejler intet, mener Lene Barfod.

Hun har siden 2010 været privat børnepasser på Stevns. Hun mener ikke, at kvalitet er lig med dokumentation og læreplaner, der skal opfyldes. 

- Det behøver ikke være videnskabeligt at passe et barn. For mig handler kvalitet om at være sammen med barnet, lege, hygge, gøre flyverdragten beskidt og lære det om venskaber og mest af alt give tryghed, så barnet udvikler sig helt naturligt, siger Lene Barfod. 

Ligesom de kommunale dagplejere mødes hun jævnligt med andre private dagplejere og tager på ture i naturen og i legeland. 

Væk fra bureaukrati 

Hun har tidligere arbejdet som kommunal dagplejer, men blev afskediget af kommunen på grund af dalende børnetal. 

- Og hvad havde de så regnet med? At vi skulle lægge os fladt ned? spørger hun. 

Ligesom mange andre valgte Lene Barfod at starte som privat børnepasser. Siden 2004 er antallet af private børnepassere mere end fordoblet i Danmark

Lene Barfod har været på adskillige pædagogiske kurser gennem arbejdet i det kommunale og sørger stadig for at opdatere sine kompetencer. 

Men hun er glad for, at hun ikke er underlagt kommunens kvalitetskrav. 

- Ofte er det jo petitesse-rytteri med de læreplaner. Hvorfor skal vi tage tid fra børnene for at sidde og planlægge og evaluere? 

Forældrene kontrollerer 

Lene Barfod mener desuden, at de private børnepassere har de mest effektive kontrollanter: Forældrene.

- Vi har jo ikke noget eksistensgrundlag, hvis ikke forældrene er tilfredse. Det er dem, der bedst ved, om deres børn trives. Og én dårlig anbefaling kan få det hele til at ramle, siger Lene Barfod. 

Hun har en opfordring til Enhedslistens Jakob Sølvhøj, som hun bevidst kalder 'Sølvhat':

- Kom hjem til mig, Sølvhat, og få et indblik i den virkelige verden! 

Lene Barfod mener ikke, Jakob Sølvhøj har tjek på fakta, når han påstår, at der ikke er tilsyn med de private børnepassere. 

- Kommunen kommer både anmeldt eller uanmeldt på besøg hos mig. Og jeg har også selv mulighed for at bede om et tilsyn, hvis jeg er i tvivl om et barns trivsel eller udvikling, forklarer Lene Barfod.