Er dit barn et af dem, som foretrækker at sidde indendøre foran sin computer eller Ipad, selv om solen skinner udenfor? Og kan dit barn ovenikøbet ikke lide fisk?
Så kan der være en ret stor risiko for, at dit barn er et af de mange i Danmark, som ikke får nok D-vitamin. Det skriver Videnskab.dk.
- Over en tredjedel af de børn, vi har testet, havde et D-vitamin-niveau i blodet, der lå under det anbefalede, sagde professor Christian Mølgaard fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, da han for nyligt fremlagde sin forskning på en international vitaminkonference, der blev afholdt i København.
Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor mister man kræfter, når man bliver kildet?
D-vitamin bliver dannet i huden, når man er ude i solen, men man kan også få vitaminet gennem animalske fødevarer og fisk.
I et forskningsprojekt har blandt andre Christian Mølgaard og hans kollega Rikke A. Petersen målt, hvor meget D-vitamin 782 danske skolebørn mellem 8 og 11 år havde i blodet om sommeren.
I alt havde over 30 procent af børnene et D-vitamin niveau i blodet under det, man normalt regner for tilstrækkeligt, da de fik taget blodprøver i august.
Tre procent af børnene var helt nede på et niveau, der kan betegnes som decideret D-vitamin-mangel.
Forskerne var overraskede over resultatet, som er publiceret i British Journal of Nutrition.
- Vi ved, at D-vitamin-niveauet i blodet falder til omkring det halve af sommerens niveau om vinteren, hvor solen ikke skinner ret meget, siger Christian Mølgaard til Videnskab.dk.
Læs også på Videnskab.dk: Bliver man mere fuld af at drikke med sugerør?
Svær D-vitamin-mangel kan føre til svage knogler og engelsk syge. Forskning har derudover vist, at et for lavt niveau af D-vitamin i blodet muligvis være forbundet med en lang række andre sygdomme såsom diabetes , psykiske sygdomme og astma.
Men selv om et overraskende højt antal af de danske skolebørn, der indgik i de danske forskeres projekt, havde et lavere niveau af D-vitamin i blodet end det anbefalede, er Christian Mølgaard ikke synderligt bekymret:
- Langt de fleste af dem var sunde og raske børn, som havde en normal livsførelse. Så længe de ikke viser tegn på mangelsygdomme, tror jeg ikke, der er grund til at være bekymret, siger han til Videnskab.dk.
Læs også på Videnskab.dk: Findes særligt sensitive mennesker?
Alligevel er der forskere, som mener, at det kan være en god idé at berige nogle almindelige fødevarer såsom mælkeprodukter med en smule D-vitamin for på den måde at sikre, at befolkningen når op på det anbefalede niveau.
»Vi har efterhånden set i en hel del undersøgelser, at omkring ti procent af den danske befolkning har et for lavt niveau af D-vitamin i blodet om vinteren. Vitamin-berigelse af fødevarer kan forhindre, at nogle kommer til at ligge så lavt, at de får mangelsygdomme,« siger eksempelvis Lars Rejnmark, professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.
Han pointerer, at fødevarer kun bør beriges så lidt, at der ikke er risiko for, at nogle får for meget D-vitamin gennem kosten.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Derfor er det et sundhedstegn, når børn lyver
Skal underhylere vaskes ved 40 eller 60 grader?
Hvorfor kigger jeg væk, når en fremmed snubler?