Præsten Per vil ikke have kvindelige kolleger
- Jeg kan ikke stå og være med til at give kvinder et embede og sådan overdrage det. Det passer simpelthen ikke med hele kirkens historie. Foto: Kolding Provsti
Kirkeminister Mette Bock synes, det er et "mærkeligt standpunkt", når mandlige præster ikke vil have kvindelige kolleger.

Hver gang du har mødt 12 mandlige præster fra den danske folkekirke, kan du være sikker på, at én af dem ikke vil have kvindelige kolleger.

Og det på trods af, at der i mange år har været overtal af kvinder både som præster i kirkerne og ved studierne.

Det viser en rundspørge foretaget af TV 2 Nyhederne.

TV 2 Nyhederne har spurgt 431 mandlige præster, og de fleste går ind for kvindelige præster – men otte procent svarer nej.

Den første kvindelige præst i Danmark blev indsat for 70 år siden, men for sognepræst Per Damgaard Pedersen er kvindelige præster et brud med hele kirkens historie.

- Jeg kan ikke stå og være med til at give kvinder et embede og sådan overdrage det. Det passer simpelthen ikke med hele kirkens historie.

- Det er et nybrud, og det er vigtigt for mig, at vi fortæller den samme historie, som Jesus satte i gang. Det er jo den historie, vi skal fortælle videre, og spørgsmålet for mig er, hvor mange nye ting vi kan bringe ind i den historie uden, at den mister sin klarhed. Og her er jeg en forsigtigper, siger Per Damgaard Pedersen.

Han er sognepræst i Kristkirken i Kolding.

Både hans biskop i Haderslev Stift, Marianne Christiansen, og kirkeminister Mette Bock (LA) anerkender retten til, at have synspunktet, at der ikke skal være kvindelige præster i den danske folkekirke:

- Jeg har altid vidst, at der var præster med det her mærkelige standpunkt, dem skal der også være plads til i den danske folkekirke, og jeg glæder mig over, at langt, langt hovedparten af de danske folkekirkepræster selvfølgelig synes, det er godt at have kollegaer, uanset om det er mænd eller kvinder, siger Mette Bock til TV 2.