Politiforbund: Bedrøveligt at kun politifolk bliver syndebukke
Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, ærgrer sig over, at Tibetkommissionen gør to politifolk til syndebukke i Tibet-sag. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Politiet gav ulovlige ordrer under Kina-besøg. Formand ærgrer sig over, at politifolk gøres til syndebukke.

Tibet-sagen om ulovlige ordrer under to kinesiske besøg i Danmark handler om storpolitik.

Det mener formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, der ærgrer sig over, at to politifolk gøres til syndebukke.

- Det er utrolig bedrøveligt, at der kun bliver fundet to politifolk som syndebukke. Det er ærgerligt, for det her er storpolitik. Det tror jeg ikke, at der kan være nogen tvivl om.

- Det har handlet meget om, at man ikke ville tabe ansigt og se det tibetanske flag, siger han.

Mandag offentliggjorde Tibetkommissionen sine konklusioner i sagen, der handler om, at borgeres ret til at ytre sig blev knægtet ved to kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Her gæstede henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus Danmark.

Konklusionen i sagen lyder, at der kan rejses disciplinærsager mod to politifolk.

Det er vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, som ledede operationen, og politikommissær Henrik Oryé, som ledede tre centrale politiaktioner.

Samtidig meddeler kommissionen, at ingen ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller Hofmarskallatet vidste besked.

Heller ikke den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspolitiet kendte til ordren.

Politiformanden har svært ved at svare på, hvordan det kunne ske, at flere politifolk fulgte ordrer, som krænkede ytringsfriheden.

- Jeg tror, at nogle ting er blevet mistolket. Og der er jo også nogle politifolk, som satte spørgsmålstegn ved det, siger Claus Oxfeldt.

Han lægger vægt på, at man skal se på den trusselsvurdering, som blev lavet i PET. Han mener, at vurderingen blev politisk.

- Det bliver i trusselsvurderingen nævnt, at personalet fra den kinesiske ambassade er meget bekymrede for, at der skulle være demonstrationer.

- Det er PET's opfattelse, at kineserne ikke er bekymrede for præsidentens sikkerhed, men man understreger alligevel, at det er afgørende, at de ikke taber ansigt, siger Claus Oxfeldt.

/ritzau/