Administration 

Polakker lever i slum i Danmark

Stinkende toiletter, overfyldte soveværelser og en enkelt kogeplade som køkken. Sådan ser hverdagen ud for mange østeuropæiske arbejdere i Danmark. Alligevel klager de ikke.

På en byggeplads i København står et improviseret køkken ude i det fri. Den ramponerede elkedel og gasblusset står på et par fliser, så de er hævet over jorden. Trailervognene står tæt, klemt inde mellem en grå mur og et bjerg af byggeaffald.

Her bor et skiftende antal polske arbejdere.

Hvis man følger lugten, finder man toiletterne. To styks lige ved siden af hinanden uden en skillevæg til at give illusionen af privatliv. Den gul-brune emalje og den gennemtrængende lugt af urin vidner om, at det er mange år siden, her sidst er blevet gjort rent.

Da EU blev større for tre år siden, åbnede Danmark sit arbejdsmarked for de nye EU-borgere. Siden er det væltet ind med arbejdskraft fra østlandene og især fra Polen. Det er reglen frem for undtagelsen, at virksomheder hiver østarbejdere til landet for derefter at indkvartere dem under kummerlige eller ulovlige forhold, lyder det samstemmende fra Byggefagenes Samvirke og 3F.

»Vi ser tit helt groteske eksempler. Og ingen har ressourcer til at gøre noget ved det«, siger Kurt Hedemand fra 3F.

»Det her område er som det vilde vesten.«

Køjeseng til 2.500 kroner

På Frederiksberg ligger en anden byggeplads øde hen i aftenmørket. Den nyopførte bygning er endnu kun et skelet af grå beton. En radio runger mellem de nøgne vægge og dyngerne af byggeaffald.

Lyden kommer fra en lille trailervogn midt på byggepladsen. Indenfor er der trangt. En lugt af kål trænger igennem. Et par polske mænd i 50 års-alderen tager imod. De har røde ansigter og barkede næver. De har boet og arbejdet på byggepladsen i et halvt år, fortæller de.

I den lille trailervogn er der kun et enkelt soveværelse. Her bor tre voksne mænd. To sover i en smal metalkøjeseng, den sidste på en madras på gulvet. Deres få ejendele ligger i kufferter under køjesengen. Ingen af dem vil have billede eller navn i avisen.

»Jeg vil ikke fyres eller få problemer,« siger den ene.

Der bliver trukket 2.500 kroner fra deres løn hver måned i husleje. For en køjeseng i en skurvogn på en byggeplads. Det er meget dyrt, men sådan er betingelserne for jobbet, fortæller de. Og de vil for alt i verden ikke miste deres job.

De vil heller ikke have fotograferet deres skurvogn - dertil er skammen for stor.

»Det er flovt, at voksne mænd bor sådan her,« siger den polske håndværker.

Et liv i skidt og møg

Hans Melvig er organiseringskonsulent i Dansk El-forbund. Han møder dagligt problemet, når han besøger byggepladser.

»Polakkerne bor ofte midt på byggepladserne, i skidt og møg og uden rigtige køkken- eller toiletforhold. Man tror simpelthen nogle gange, at det er løgn,« siger Hans Melvig.

»Problemet er så omfattende, at vi nærmest står magtesløse. Og da leveforholdene jo ikke hører ind under overenskomster og arbejdstiden, kan det være svært for os at tage fat i,« siger Claus von Elling fra forbundet Træ-Industri-Byg. Overalt kender man til problemet:

»Det er sgu skræmmende, at folk i Danmark bor under forhold, der ligner noget fra et u-land. Vi har regler for, hvordan man må opbevare dyr, men ikke mennesker,« siger Kurt Hedegaard fra 3F.

Og heller ikke Arbejdstilsynet har nogen løsning parat.

»Vi er slet ikke gearede til de her problemer,« siger Hans Jørgen Sørensen fra Arbejdstilsynet.

»Der findes ikke nogen specifikke regler omkring boliger på byggepladser, fordi det er så nyt. Men det ville da lette vores arbejde, hvis der gjorde,« siger han.

Dødsulykke i vente

Det er kommunerne, som skal give tilladelse til, at nogen bor fast på byggepladserne. Og sikre sig, at pladserne er egnede til at bo på. Den tilladelse havde ingen af de byggepladser, som Nyhedsavisen besøgte.

»Vi oplever dagligt, at folk ikke søger om tilladelse – eller først gør det, når byggeriet er overstået. I det hele taget skider byggepladserne reglerne et stykke, men ingen har ressourcerne til at gøre noget ved det,« siger Bo Nielsen fra Københavns Kommunes Center for Byggeri.

Heller ikke byggepladsen på Frederiksberg, hvor Nyhedsavisen mødte de ældre polske håndværkere, har en tilladelse til at have folk boende på pladsen, oplyser Frederiksberg Kommune. Faktisk har Frederiksberg kommune den 20. juni advaret byggepladsen om at få orden i tingene.

Hans Melvig fra Dansk El-Forbund er stærkt bekymret.

»Det er en dødsulykke, der venter på at ske. På sådan en byggeplads kan der let opstå brand, men brandvæsenet prioriterer ikke den slags sager, fordi de tror, det er en tom byggegrund uden mennesker til stede. Det er et spørgsmål om tid, før nogle polske arbejdere indebrænder i en kælder eller skurvogn,« siger han.

»Her bor ingen«

Det er firmaet Stafnås ApS, der har ansvaret for byggepladsen på Frederiksberg. Den daglige leder, Knud Christensen, vil ikke kommentere på, hvorfor der ulovligt bor håndværkere på byggepladsen. Og hvorfor de betaler 2500 kroner hver for at dele et meget lille værelse i en skurvogn.

Hvorfor har I mennesker ulovligt boende på jeres byggeplads?

»Det har vi heller ikke,« siger Knud Christensen.

Jeg har to gange været ude og besøge pladsen, og har med mine egne øjne set folk bo der.

»Det kan jeg ikke forstå«.

I fik et påbud fra Frederiksberg Kommune d. 20. juni om, at I ikke måtte have folk til at bo på pladsen. Hvorfor har I ikke rettet jer efter det?

»Det har vi også«.

Siger du, at jeg ikke har set det, jeg har set?

»Det ved jeg ikke«.

Fastholder du, at der ikke bor nogen på jeres byggeplads – på trods af hvad jeg har set i går?

»Det ved jeg ikke. Der bor ingen«.

Det vil sige, du stadigvæk fastholder, at der ingen bor derude?

»Det ved jeg ikke. Nu bliver jeg nødt til at tage en anden telefon. Farvel«.

Det har ikke været muligt at få flere kommentarer fra Knud Christensen.

Den islandske ejer af byggeprojektet er chokeret over oplysningerne og vil nu undersøge sagen. Islændingene overvejer også at stoppe samarbejdet med Stafnås Aps.

Ingen vil tage ansvar

Reglerne på området er uklare, da leveforhold i princippet hører under privatlivet. Også selvom man bor midt på selve byggepladsen – i en bolig, der er stillet til rådighed af arbejdsgiveren.

Dansk Byggeri er organisation for arbejdsgivere på byggeområdet. Her kender man godt problemet med de dårlige levevilkår.

»Det er selvfølgelig et kæmpe moralsk problem, men det er svært for os at gøre noget ved det. Vi vil ikke gå rundt og kontrollere byggepladserne, men vil selvfølgelig reagere på klager. Hvis de polske arbejdere er utilfreds med forholdene, må de skifte job,« siger Børge Elgaard, direktør for Dansk Byggeri.

Men den holdning ryster man på hovedet ad i fagforeningerne.

»Dansk Byggeri holder hånden over de firmaer, der ikke opfører sig ordentligt. Dansk Byggeri og bygherrerne tænker kun på at få billig arbejdskraft, og det her er altså konsekvensen,« siger Hans Melvig fra Dansk El-Forbund. Det synspunkt står han ikke alene med.

»Polakkerne selv står jo på bar bund i forhold til deres rettigheder og er frem for alt skide bange for at miste deres job. Vi i fagforeningerne prøver at oplyse gennem opsøgende arbejde og pjecer på polsk, men arbejdsgiverne må også tage deres ansvar seriøst,« siger Claus von Elling fra Træ-Industri-Byg.

Hans Melvig oplever ofte, at polakkerne er bange for at have kontakt til myndigheder og fagforeninger.

»De får tit at vide fra arbejdsgiveren, at de ikke må snakke med os, så de er simpelthen bange for at blive fyret. Deres fagforeningskultur er også helt anderledes, så de tror, at vi kommer for at smide dem ud af landet, eller endda for at banke dem«, fortæller Hans Melvig.

Drømmene lever endnu

Den ældre polak på byggepladsen på Frederiksberg skal heller ikke nyde noget af at klage. Selv om polakkerne er utilfredse med mange ting, er de alligevel glade for arbejdet og for at være i Danmark.

»I Polen ville forholdene være meget værre,« siger han.

Håndværkeren fortæller om sin kone og søn derhjemme – og om det hus, han håber at kunne købe, når han kommer hjem. Hans armbevægelser er næsten for store til den trange, gamle skurvogn.

»Jeg vil gerne beholde mit arbejde her så længe som muligt og tjene penge. Selv om vi bliver snydt og udnyttet, tjener vi alligevel meget mere end derhjemme.«

faktaboks

Da EU optog nye lande 1. maj 2004, åbnede Danmark sit arbejdsmarked for de nye EU-borgere.

Siden har polakker og andre frit kunnet arbejde i Danmark

Man ved ikke hvor mange polske arbejdere, der er i Danmark. Et skøn lyder på mellem 15.000 og 30.000 personer.

Polakkerne arbejder primært inden for landbrug, byggeri og hotelbranchen.

Polakker udgør mellem fem og 10 procent af byggebranchens arbejdsstyrke.

De polske arbejdere er placeret i en gråzone. Reglerne er uklare og svære at finde ud af, og ingen vil tage ansvaret for deres dårlige levevilkår.

Kommunerne skal give tilladelse til, at folk må bo på byggepladsen. Men kommunerne kontrollerer ikke, om reglerne bliver overholdt.

Arbejdstilsynet griber ikke ind, da leveforholdene ikke hører under arbejdsmiljøloven.

Fagforeningerne er magtesløse, da overenskomsterne som regel ikke nævner noget om arbejdernes levevilkår.

Arbejdsgiverforeningerne vil ikke blande sig i spørgsmål, der ligger uden for arbejdstiden.

 

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

kvinde holder om lig
Sport

Her er verdens bedste

pressefoto

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt 

personer går ned ad trappe
Nyheder

Skarp kritik for

kræftventetider

sammensat billede af to forskellige personer
Krimi

Efterlyser gerningsmænd

til grov hadforbrydelse

monaco
Kendte

Mangler plads: Holger

Rune på husjagt 

retsbygning set udefra
Krimi

Mand sigtet for voldtægt af toårig 

humas
Krimi

Kørte stjålet Fiat 500

ind i Apple-butik