Administration 

Polakker lever i slum i Danmark

Stinkende toiletter, overfyldte soveværelser og en enkelt kogeplade som køkken. Sådan ser hverdagen ud for mange østeuropæiske arbejdere i Danmark. Alligevel klager de ikke.

På en byggeplads i København står et improviseret køkken ude i det fri. Den ramponerede elkedel og gasblusset står på et par fliser, så de er hævet over jorden. Trailervognene står tæt, klemt inde mellem en grå mur og et bjerg af byggeaffald.

Her bor et skiftende antal polske arbejdere.

Hvis man følger lugten, finder man toiletterne. To styks lige ved siden af hinanden uden en skillevæg til at give illusionen af privatliv. Den gul-brune emalje og den gennemtrængende lugt af urin vidner om, at det er mange år siden, her sidst er blevet gjort rent.

Da EU blev større for tre år siden, åbnede Danmark sit arbejdsmarked for de nye EU-borgere. Siden er det væltet ind med arbejdskraft fra østlandene og især fra Polen. Det er reglen frem for undtagelsen, at virksomheder hiver østarbejdere til landet for derefter at indkvartere dem under kummerlige eller ulovlige forhold, lyder det samstemmende fra Byggefagenes Samvirke og 3F.

»Vi ser tit helt groteske eksempler. Og ingen har ressourcer til at gøre noget ved det«, siger Kurt Hedemand fra 3F.

»Det her område er som det vilde vesten.«

Køjeseng til 2.500 kroner

På Frederiksberg ligger en anden byggeplads øde hen i aftenmørket. Den nyopførte bygning er endnu kun et skelet af grå beton. En radio runger mellem de nøgne vægge og dyngerne af byggeaffald.

Lyden kommer fra en lille trailervogn midt på byggepladsen. Indenfor er der trangt. En lugt af kål trænger igennem. Et par polske mænd i 50 års-alderen tager imod. De har røde ansigter og barkede næver. De har boet og arbejdet på byggepladsen i et halvt år, fortæller de.

I den lille trailervogn er der kun et enkelt soveværelse. Her bor tre voksne mænd. To sover i en smal metalkøjeseng, den sidste på en madras på gulvet. Deres få ejendele ligger i kufferter under køjesengen. Ingen af dem vil have billede eller navn i avisen.

»Jeg vil ikke fyres eller få problemer,« siger den ene.

Der bliver trukket 2.500 kroner fra deres løn hver måned i husleje. For en køjeseng i en skurvogn på en byggeplads. Det er meget dyrt, men sådan er betingelserne for jobbet, fortæller de. Og de vil for alt i verden ikke miste deres job.

De vil heller ikke have fotograferet deres skurvogn - dertil er skammen for stor.

»Det er flovt, at voksne mænd bor sådan her,« siger den polske håndværker.

Et liv i skidt og møg

Hans Melvig er organiseringskonsulent i Dansk El-forbund. Han møder dagligt problemet, når han besøger byggepladser.

»Polakkerne bor ofte midt på byggepladserne, i skidt og møg og uden rigtige køkken- eller toiletforhold. Man tror simpelthen nogle gange, at det er løgn,« siger Hans Melvig.

»Problemet er så omfattende, at vi nærmest står magtesløse. Og da leveforholdene jo ikke hører ind under overenskomster og arbejdstiden, kan det være svært for os at tage fat i,« siger Claus von Elling fra forbundet Træ-Industri-Byg. Overalt kender man til problemet:

»Det er sgu skræmmende, at folk i Danmark bor under forhold, der ligner noget fra et u-land. Vi har regler for, hvordan man må opbevare dyr, men ikke mennesker,« siger Kurt Hedegaard fra 3F.

Og heller ikke Arbejdstilsynet har nogen løsning parat.

»Vi er slet ikke gearede til de her problemer,« siger Hans Jørgen Sørensen fra Arbejdstilsynet.

»Der findes ikke nogen specifikke regler omkring boliger på byggepladser, fordi det er så nyt. Men det ville da lette vores arbejde, hvis der gjorde,« siger han.

Dødsulykke i vente

Det er kommunerne, som skal give tilladelse til, at nogen bor fast på byggepladserne. Og sikre sig, at pladserne er egnede til at bo på. Den tilladelse havde ingen af de byggepladser, som Nyhedsavisen besøgte.

»Vi oplever dagligt, at folk ikke søger om tilladelse – eller først gør det, når byggeriet er overstået. I det hele taget skider byggepladserne reglerne et stykke, men ingen har ressourcerne til at gøre noget ved det,« siger Bo Nielsen fra Københavns Kommunes Center for Byggeri.

Heller ikke byggepladsen på Frederiksberg, hvor Nyhedsavisen mødte de ældre polske håndværkere, har en tilladelse til at have folk boende på pladsen, oplyser Frederiksberg Kommune. Faktisk har Frederiksberg kommune den 20. juni advaret byggepladsen om at få orden i tingene.

Hans Melvig fra Dansk El-Forbund er stærkt bekymret.

»Det er en dødsulykke, der venter på at ske. På sådan en byggeplads kan der let opstå brand, men brandvæsenet prioriterer ikke den slags sager, fordi de tror, det er en tom byggegrund uden mennesker til stede. Det er et spørgsmål om tid, før nogle polske arbejdere indebrænder i en kælder eller skurvogn,« siger han.

»Her bor ingen«

Det er firmaet Stafnås ApS, der har ansvaret for byggepladsen på Frederiksberg. Den daglige leder, Knud Christensen, vil ikke kommentere på, hvorfor der ulovligt bor håndværkere på byggepladsen. Og hvorfor de betaler 2500 kroner hver for at dele et meget lille værelse i en skurvogn.

Hvorfor har I mennesker ulovligt boende på jeres byggeplads?

»Det har vi heller ikke,« siger Knud Christensen.

Jeg har to gange været ude og besøge pladsen, og har med mine egne øjne set folk bo der.

»Det kan jeg ikke forstå«.

I fik et påbud fra Frederiksberg Kommune d. 20. juni om, at I ikke måtte have folk til at bo på pladsen. Hvorfor har I ikke rettet jer efter det?

»Det har vi også«.

Siger du, at jeg ikke har set det, jeg har set?

»Det ved jeg ikke«.

Fastholder du, at der ikke bor nogen på jeres byggeplads – på trods af hvad jeg har set i går?

»Det ved jeg ikke. Der bor ingen«.

Det vil sige, du stadigvæk fastholder, at der ingen bor derude?

»Det ved jeg ikke. Nu bliver jeg nødt til at tage en anden telefon. Farvel«.

Det har ikke været muligt at få flere kommentarer fra Knud Christensen.

Den islandske ejer af byggeprojektet er chokeret over oplysningerne og vil nu undersøge sagen. Islændingene overvejer også at stoppe samarbejdet med Stafnås Aps.

Ingen vil tage ansvar

Reglerne på området er uklare, da leveforhold i princippet hører under privatlivet. Også selvom man bor midt på selve byggepladsen – i en bolig, der er stillet til rådighed af arbejdsgiveren.

Dansk Byggeri er organisation for arbejdsgivere på byggeområdet. Her kender man godt problemet med de dårlige levevilkår.

»Det er selvfølgelig et kæmpe moralsk problem, men det er svært for os at gøre noget ved det. Vi vil ikke gå rundt og kontrollere byggepladserne, men vil selvfølgelig reagere på klager. Hvis de polske arbejdere er utilfreds med forholdene, må de skifte job,« siger Børge Elgaard, direktør for Dansk Byggeri.

Men den holdning ryster man på hovedet ad i fagforeningerne.

»Dansk Byggeri holder hånden over de firmaer, der ikke opfører sig ordentligt. Dansk Byggeri og bygherrerne tænker kun på at få billig arbejdskraft, og det her er altså konsekvensen,« siger Hans Melvig fra Dansk El-Forbund. Det synspunkt står han ikke alene med.

»Polakkerne selv står jo på bar bund i forhold til deres rettigheder og er frem for alt skide bange for at miste deres job. Vi i fagforeningerne prøver at oplyse gennem opsøgende arbejde og pjecer på polsk, men arbejdsgiverne må også tage deres ansvar seriøst,« siger Claus von Elling fra Træ-Industri-Byg.

Hans Melvig oplever ofte, at polakkerne er bange for at have kontakt til myndigheder og fagforeninger.

»De får tit at vide fra arbejdsgiveren, at de ikke må snakke med os, så de er simpelthen bange for at blive fyret. Deres fagforeningskultur er også helt anderledes, så de tror, at vi kommer for at smide dem ud af landet, eller endda for at banke dem«, fortæller Hans Melvig.

Drømmene lever endnu

Den ældre polak på byggepladsen på Frederiksberg skal heller ikke nyde noget af at klage. Selv om polakkerne er utilfredse med mange ting, er de alligevel glade for arbejdet og for at være i Danmark.

»I Polen ville forholdene være meget værre,« siger han.

Håndværkeren fortæller om sin kone og søn derhjemme – og om det hus, han håber at kunne købe, når han kommer hjem. Hans armbevægelser er næsten for store til den trange, gamle skurvogn.

»Jeg vil gerne beholde mit arbejde her så længe som muligt og tjene penge. Selv om vi bliver snydt og udnyttet, tjener vi alligevel meget mere end derhjemme.«

faktaboks

Da EU optog nye lande 1. maj 2004, åbnede Danmark sit arbejdsmarked for de nye EU-borgere.

Siden har polakker og andre frit kunnet arbejde i Danmark

Man ved ikke hvor mange polske arbejdere, der er i Danmark. Et skøn lyder på mellem 15.000 og 30.000 personer.

Polakkerne arbejder primært inden for landbrug, byggeri og hotelbranchen.

Polakker udgør mellem fem og 10 procent af byggebranchens arbejdsstyrke.

De polske arbejdere er placeret i en gråzone. Reglerne er uklare og svære at finde ud af, og ingen vil tage ansvaret for deres dårlige levevilkår.

Kommunerne skal give tilladelse til, at folk må bo på byggepladsen. Men kommunerne kontrollerer ikke, om reglerne bliver overholdt.

Arbejdstilsynet griber ikke ind, da leveforholdene ikke hører under arbejdsmiljøloven.

Fagforeningerne er magtesløse, da overenskomsterne som regel ikke nævner noget om arbejdernes levevilkår.

Arbejdsgiverforeningerne vil ikke blande sig i spørgsmål, der ligger uden for arbejdstiden.

 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?