Pilespidser og afføring ændrer USA-fortid
USA blev befolket tidligere end antaget - og af nogle andre mennesker, siger dansk professor efter dna-analyse

Fundet af pilespidser og forstenet menneskelort i huler i Oregon kan føre til, at USA's tidligste historie må skrives om.

Hidtil har forskere ment, at den såkaldte Clovis-kultur, som strækker sig 13.000 år tilbage, udgjorde Amerikas første mennesker.

Men nu har den danske dna-professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet sammen med kolleger i USA påvist, at der var mennesker fra en helt anden kultur på færde samtidig - eller endda før, Clovis-kulturen opstod.

Resultaterne offentliggøres torsdag i det videnskabelige tidsskrift Science. De bygger på dna-analyser af forstenet afføring i Paisley-hulerne i Oregon. Samtidig kan arkæologer fastslå, at pilespidser fra hulerne er tilvirket på en helt anden måde, end Clovis gjorde.

Dermed kan "Clovis First"-teorien lægges i graven, konkluderer Eske Willerslev. Denne teori har været fremherskende i USA, siden man i 1932 i byen Clovis i New Mexico fandt spor af, hvad man antog var de første mennesker i USA.

- Vores undersøgelser viser, at den ikke holder længere. Dermed gør vi op med et kapitel i amerikansk historie, som på det nærmeste har været uangribeligt siden fundene i Clovis for 80 år siden, siger Willerslev, leder af Grundforskningscenter for Geogenetik.

Hans kollega, arkæologen dr. Dennis Jenkins er heller ikke i tvivl: - Vi har gennem vores udgravninger i lagene i Paisley-hulerne fundet en helt anden type pilespidser end dem, vi kender fra Clovis-kulturen.

- De har ligheder med tilsvarende jagtredskaber, fundet i Østasien og Sibirien. Men de nye pilespidser er lavet på en helt anden måde end dem, vi kender fra Clovis, siger Jenkins i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

/ritzau/