PETs arkiver skal tvinges op
Politiets Efterretningstjeneste skal udlevere papirer fra koldkrigstidens arkiver til de involverede mennesker, mener et bredt politisk flertal. Arkiverne er nemlig allerede åbne forskere og journalister.

Der er adgang forbudt, med mindre man er forsker eller journalist.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har hidtil nægtet at udlevere papirer fra koldkrigstiden til de mennesker, der var berørt. Kun journalister og historieforskere har kunnet få adgang.

Men det vil et bredt politisk flertal nu have ændret, skriver flere medier.

»Danske arkiver har været alt for lukkede,« siger Dansk Folkepartis ordfører, Jesper Langballe, til Jyllands-Posten.

Også i oppositionen finder flere partiers ordførere det betænkeligt, at man ikke kan få adgang til PETs oplysninger, når de vedrører en selv.

Kravet følger i kølvandet på historieprofessor Bent Jensens anklage mod den tidligere Information-journalist Jørgen Dragsdahl. Bent Jensen har gravet i PET’s papirer og mener at kunne fastslå, at journalisten var KGB-agent under den kolde krig.

På PETs hjemmeside forsvarer man sig således:

»Det ville således kunne modvirke løsningen af de opgaver, som PET skal varetage, hvis en person ved at få aktindsigt (egen-acces) f.eks. bliver i stand til at vanskeliggøre afsløringen eller opklaringen af et eventuelt strafbart forhold.«