Der skal satses langt mere på forebyggelse af smerter og nedslidning, hvis det skal lykkes at få danskerne til at blive i flere år på arbejdsmarkedet.
Dét mener administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, der nu går ind i den aktuelle debat om danskernes pensionsalder.
- De politikere, der er optaget af at få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, må forstå, at det er nødvendigt at bruge flere kræfter på forebyggelse. Man vil kun nå målet, hvis man hjælper danskerne til et bedre helbred, siger Torben Möger Pedersen.
Regeringen har netop spillet ud med en række forslag, der skal få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Udspillet kom, efter at regeringen måtte opgive sin plan om at hæve pensionsalderen generelt. Det nye udspil er imidlertid ikke tilstrækkeligt, mener pensionsdirektøren.
- Der er mange fornuftige tiltag, og jeg er enig i, at det er en bredspektret indsats, der skal til. Men jeg savner fokus på sundhed og på forebyggelse. Det er den langsigtede indsats, der vil virke, hvis de, der er i 20'erne og og 30'erne i dag, skal blive i jobbet, til de er i 70'erne, siger Torben Möger Petersen.
Let og hurtigt at komme til
PensionDanmark, der forvalter opsparing for store gruppper ufaglærte, VVS'ere og elektrikere, har netop selv iværksat nye initiativer, som skal styrke sundheden og forebygge skader og nedslidning.
På 125 lokale sundhedscentre bliver det muligt for pensionsopsparene at få hjælp fra fysioterapeuter, kiropraktorer og massører. Forventningen er, at der vil blive tale om 300.000 behandlinger på centrene i år.
- Det skal være let og hurtigt at komme til, siger Torben Möger Petersen.
Det er ikke tilfældigt, at nogle af sundhedscentrene er placeret direkte på større byggepladser. Det skal lokke de mænd til, som generelt er dårligere til at tage hånd om deres egen sundhed. Ofte mænd med fysisk krævende job, som kan slide på kroppen.
En ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for PensionDanmark, peger på, at det er mændenes indstilling og opfattelsen af, at 'det går jo nok væk igen', der holder dem væk fra lægens konsultation.
- Det gælder også blandt vores medlemmer, at mændene er mindre tilbøjelige til at bruge deres sundhedsordning end kvinderne. Derfor er der brug for tilbud, som mænd hurtigt kan gøre brug af, siger Torben Möger Petersen.