Administration 

Ulighed i pensionsopsparing: Fra nul kroner til flere millioner

Vi bliver ældre på den gode måde. Men vores muligheder for at udfolde os i pensionistlivet er vidt forskellige. CEPOS vil tvinge folk til at spare 2.000 op om måneden. (Foto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix)

CEPOS vil have obligatorisk pensionsopsparing for at komme pensionskløft til livs. Andre mener, at overenskomster skal løse problemet.

Millioner på kontoen eller et rundt nul. Der er himmelvid forskel på den økonomiske ballast, når danskerne trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet og skal til at klare sig for folkepensionen og de penge, der er sparet op gennem arbejdslivet.

Det kommer helt an på, hvor og på hvilke vilkår, du har arbejdet. Bedst stillet er du, hvis du som ung blev ansat i en bank eller forsikringsselskab og ellers er blevet dér. Så er din pensionsformue lige før pensionsalderen nemlig højst sandsynligt nået op på knap 4 millioner kroner.

Heller ikke offentlig forvaltning eller undervisning viser sig at have været noget dårligt valg. Ansatte i begge brancher i aldersgruppen 60-65 år har i gennemsnit langt over 3 millioner kroner i pensionsformue, viser beregninger, som tænketanken CEPOS har foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre. 

Bunden

I den anden ende af skalaen har 60-65 årige ansatte i hotel- og restaurationsbranchen gennemsnitlig kun sparet lidt over 800.000 sammen i pensionsformue. Og 15 procent af de ansatte i branchen har faktisk slet ingen pensionsformue overhovedet. Det samme gælder mindre end én procent af de bankansatte.

Men også i andre brancher som landbruget og private husholdninger er der en forholdsvis stor andel uden pensionsformue overhovedet.

Uligheden er til at få øje på, men den har en forklaring, påpeger Mads Lundby Hansen, cheføkonomi i CEPOS.  

- Seniorer i den finansielle sektor har de største pensionsformuer, hvilket hænger sammen med, at sektoren har de højeste lønninger, og at mange medarbejdere i mange år har haft en pensionsopsparing. Også den offentlige forvaltning og undervisningsbranchen, som blandt andet dækker over folkeskolelærere, har haft arbejdsmarkedspensioner i mange år, siger han.

I bunden forklarer Mads Lundby Hansen de små pensionsformuer blandt ansatte på hoteller og restauranter med, at de har været ansat på kortvarige kontakter, der ikke giver pension. Og i byggebranchen, som også har små pensionsopsparinger, er forklaringen blandt andet mange selvstændige, der ikke altid tjener op til pension, vurderer han.

Alle skal spare op

Cheføkonomen mener, at når den store spredning i pensionsformuer blandt andet skyldes, at mange ikke sparer op til pension, selv om de er i beskæftigelse, må vi have en obligatorisk pensionsopsparing. Den bør ifølge ham gælde alle, også selvstændig og personer på overførselsindkomst. På den måde kan flere pensionister blive selvforsørgende i fremtiden, mener han.

Regeringen er også kommet med et forslag om en obligatorisk pensionsopsparing startende på 0,25 procent af lønnen eller overførselsindkomsten i 2019 voksende til 2 procent i 2026. Men CEPOS vil have flere penge på kontoen.

- På sigt bør opsparingen være på 2.000 kroner om måneden. På den måde får alle en pensionsformue på 1,5 millioner kroner, hvilket giver en livrente på 75.000 om året svarende til folkepensionens pensionstillæg. Og dermed kan tillægget fjernes, siger Mads Lundby Hansen.

Dårlig idé

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen synes, det lyder som en rigtig dårlig ide at pålægge personer på overførselsindskomst en obligatorisk indbetaling på flere tusinde kroner. Det er mennesker, som i forvejen ikke har meget at gøre godt med, påpeger han.

I øvrigt mener han, at en stor del af den ulighed, som fremgår af CEPOS’s tal automatisk vil jævnes ud i de kommende år.

- Vi kan se, at dem, der har sparet op til arbejdsmarkedspension hele arbejdslivet, heriblandt akademikere, har nogle solide pensionsopsparinger. Så det er også en solstrålehistorie om, hvordan det fremadrettet vil blive mere lige, når folk på LO-området får et fuldt arbejdsliv med arbejdsmarkedspension. På LO-området kom arbejdsmarkedspensionerne først op på fuld styrke efter årtusindeskiftet. Tallene viser, hvor vigtigt det var at få udbredt pensionerne, mener Lars Andersen.  

Et spørgsmål om overenskomst

Løsningen på de mange, ikke mindst hotel- og restaurationsansatte, som er helt uden pensionsformue, er godt gammeldags fagforeningsarbejde, mener AE-direktøren.

- Arbejdsmarkedspension er noget, der følger en overenskomst, så de mange uden pensionsopsparing er argumentet for netop at sørge for, at den danske model er fuldt dækkende, og der er overenskomster på alle arbejdspladser. For så er der også pensionsopsparing, siger Lars Andersen.

Han synes heller ikke at CEPOS’ påpegning af problemet med selvstændige uden pensionsopsparing skal være noget argument for, at lovgiverne skal blande sig på området med krav om tvangsopsparing for alle.

- De selvstændige har måske ikke arbejdsmarkedspension, men så har de måske til gengæld opsparing i deres virksomhed, påpeger AE-direktøren.

En opgave for parterne

Regeringens og CEPOS’ forslaget om lovbestemt, obligatorisk pensionsopsparing møder også modstand hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Brancher, der har ansatte med små pensionsformuer og mange uden pensionsopsparing afspejler manglende overenskomstdækning. Hvis man vil rette op på det, handler det om at udbrede overenskomstsystemet, og det er en opgave for arbejdsmarkedets parter, siger vicedirektør i organisationen Jan V. Hansen.

Han mener, de er vigtigt at få løst samspilsproblemet, så det kan betale sig for disse grupper at spare op. Det netop indgåede pensionsforlig mellem regeringen og DF løser noget af problemet, men der er stadig lang vej igen, mener han. 

Han mangler at forstå, hvorfor man vil tvinge nogle af dem, der har mindst i det danske samfund, til at spare op, før de kommer på folkepension.

Kald en skovl for en skovl

- Jeg vil godt gøre opmærksom på, at når når man går over i pensionssystemet fra overførsler, får man i lange stræk de samme indkomster som på de respektive ydelser, man kommer fra – kontanthjælp og førtidspension.

- Det kan være, at man synes, at ydelserne er for høje, siden man mener, modtagerne kan afse penge til en opsparing. Men så synes jeg, man skal tone rent flag og sige, det er en ydelsesreform og ikke en pensionsreform, mener Jan V. Hansen.

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand