De kommer begge fra fysisk hårde brancher. Den ene har netop indtaget arbejdsmarkedet, og den anden har forladt det.
Den 25-årige social- og sundhedsassistent Camilla Pedersen ser positivt på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har valgt at skrotte regeringens planer om at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år.
- Nu betyder det, at man har en ro til at vide, at ens pensionsalder ser ud, som den gør. Men jeg synes stadig, at min pensionsalder er urealistisk på den lange bane, siger Camilla Pedersen, der arbejder på et plejehjem i Gladsaxe.
Den 63-årige maler Flemming Urth fra Visse, syd for Aalborg, har været på efterløn siden december 2016.
Det, som den unge sosu-assistent Camilla Pedersen frygter for sine kommende år på arbejdsmarkedet, har den 63-årige maler Flemming Urth allerede oplevet.
Han fik smerter i nakke, skuldre, knæ, hofter og ryg og måtte gå på efterløn.
- Det er selvfølgelig positivt, at de har droppet forslaget, men hvor meget hjælper det håndværkere i det hele taget? De fleste lavtlønnede med fysisk hårdt arbejde kan i forvejen ikke klare et arbejdsliv indtil pensionsalderen. 40 år må være nok, siger Flemming Urth.
Ned på knæ, op igen, bøje sig ned, op igen ...
Camilla Pedersen har været færdiguddannet social- og sundhedsassistent i snart fire år, og har derfor udsigt til mange år endnu på arbejdsmarkedet. Men selvom Løkke har droppet det ekstra halve år, så er hun alligevel bange for, at hun aldrig når dertil.
For hendes vedkommende kan hun nemlig se frem til først at gå på pension som 74-årig.
Kan du ikke selv gøre noget for at passe på dig selv og din egen krop og bruge de hjælpemidler, I får stillet til rådighed?
- Der er mange hjælpemidler i dag, ja. Men det ændrer ikke på, at jeg skal stadig bøje mig ned og på knæ, når jeg skal give Fru Jensen sokker på. Når man gør det hver dag gennem et helt arbejdsliv, så kan man ikke undgå at blive nedslidt, siger Camilla Pedersen.
Ifølge Flemming Urth er det begrænset, hvor mange nye hjælpemidler, der kommer til i malerfaget.
- Og jeg har altid brugt det, der har været til rådighed, siger han.
Jeg har bare passet mit arbejde
Flemming Urth nåede at arbejde 42 år som udlært maler. For 10 år siden, da han havde passeret de 50 år, begyndte kroppen at sige fra. De sidste fem år af hans arbejdsliv var rigtig slemme.
- Jeg tror faktisk ikke, at jeg kunne have gjort noget anderledes. Det er ikke sådan, at jeg har misbrugt mig selv. Jeg har bare passet mit arbejde, siger Flemming Urth.
Selvom der forhåbentligt er længe til, at 25-årige Camilla Pedersen skal på pension, så er hun ikke i tvivl om, at alt tæller i sidste ende. Også selvom det blot er seks måneder.
- Hvis man hæver pensionsalderen et halvt år her og et halvt år der, så bliver det lang tid i længden. Når man når tæt på pensionsalderen, så betyder alt noget. Så bliver udsigterne til at gå fra så vigtige for en, siger Camilla Pedersen.
Regeringens udmelding er et skridt på vejen, mener Flemming Urth. Men ifølge ham skal der meget mere til, hvis nedslidning skal afhjælpes.
- Jeg håber virkelig, at politikerne vil se på de muligheder, man har, når man for eksempel fylder 60 år. Det kan være en mulighed for at gå ned i tid, siger han.