Man ville aldrig lade en frivillig uden løn og relevant uddannelse reparere biler på et mekanikerværksted, eller udføre en hofteoperation på hospitalet i stedet for lægen.
Hvorfor vil man så lade frivillige overtage pædagogers arbejde i børnehaven?
Sådan lyder kritikken i kølvandet på et forslag i Hedensted Kommune om at udvide institutionernes åbningstid ved at lade forældre og andre frivillige passe børnene i ydertimerne.
"De allerfleste forældre forventer vel, at deres børn er sammen med uddannede medarbejdere i den tid, de tilbringer i institutionen? Det er jo det, de betaler en rimelig dyr daginstitutionspris for," skriver pædagog Helle Tradsborg for eksempel i dag i et debatindlæg på Politiken.dk.
Hun bryder sig ikke om, at forældre skal bruges som gratis arbejdskraft i stedet for uddannede pædagoger. Samtidig sætter hun spørgsmålstegn ved, hvilke forudsætninger en smed, frisør eller kontoruddannet har for at udføre pædagogisk arbejde.
Skal man så tjekke forældrenes straffeattest?
Forslaget lugter af, at man ikke tager pædagogers arbejde seriøst, men blot tænker, at enhver kan passe børn. Sådan lyder det fra den lokale afdeling af pædagogernes fagforening, BUPL.
"Det er dybt bekymrende, at kommunen siger, at vores arbejde har så lidt betydning. Man ville for eksempel aldrig skifte en sygeplejerske, der skal være med til en operation, ud med en frivillig," siger Anne Grethe Rosenberg, formand for BUPL Østjylland.
Bliver forslaget en realitet, vil der også komme en del juridiske problemer, understreger hun.
Pædagoger bliver for eksempel tjekket for, om de tidligere er straffet for overgreb mod børn.
"Vil man så også tjekke forældrenes straffeattest?" spørger Anne Grethe Rosenberg.
Hun er også spændt på, om kommunen vil pålægge de frivillige samme tavshedspligt som pædagogerne, og hvem der skal stå til ansvar, hvis der sker en ulykke, mens de frivillige passer børnene alene.
Desuden peger hun på, at det netop er i de sene timer, at børnene har behov for ro og trygge rammer.
"Vi stiller bare lokalerne til rådighed"
Men når nu forældrene har behov for udvidet åbningstid, og er det så ikke en god løsning at bruge frivillige?
"Vi har intet imod, at man udvider børnehavernes åbningstider, eller at man involverer frivillige, men frivillige bør ikke være der i stedet for pædagogerne og bør ikke være alene med børnene," siger Anne Grethe Rosenberg.
Men der er heller ikke tale om, at frivillige erstatter pædagoger. Det siger Ole Vind (V), formand for Læringsudvalget i Hedensted Kommune.
"Forslaget betyder bare, at vi åbner for muligheden for, at frivillige kan bruge børnehavernes lokaler til at passe børn efter den normale lukketid. Det er op til den enkelte institution, hvordan man i praksis vil gøre," siger han.
"Forældre passer jo hele tiden hinandens børn"
Forslaget skal til afstemning i byrådet den 29. oktober, og Ole Vind tror på, at det bliver vedtaget.
Han ser ikke nogen problemer i, at forældre passer hinandens børn.
"Det er jeg helt tryg ved, at de kan finde ud af. De gør det jo i forvejen hele tiden: Børn besøger hinanden og render ind til naboen, og det er jo også frivillige, der træner dem i fodboldklubben," siger han.
Kommunen har været i dialog med cirka 1.500 forældre, og resultatet er, at der er et stort behov for at få børn passet på skæve tidspunkter, siger byrådsmedlemmet.
Hvad med det juridiske? Skal forældrenes straffeattest tjekkes?
"Vi har ikke beskæftiget os med juraen endnu. Normalt behøver forældre jo ikke at blive tjekket, før de kan passe hinandens børn, men det kan godt være, at der bliver noget med en børneattest," siger Ole Vind.
Han afviser, at forslaget handler om manglende respekt for pædagogernes arbejde.
"Vi fyrer ikke pædagoger, tværtimod har vi afsat en halv million ekstra til projektet, så de børnehaver, der har behov for det, for eksempel kan have en uddannet pædagog til at være der samtidig med de frivillige. Det her handler bare om, at vi skal hjælpe hinanden med at få tingene til at hænge samme."