Bekymret mor: Kan 500 børn hygge omkring et bål?
Det lille fritidshjem Skrammel står til lukning, og det bekymrer en mor, hvis ældste søn går i fritidshjemmet. "Jeg er bekymret for, om man kan genskabe den magi, som Skrammel har," siger Rikke Line Klockars-Jensen. Privatfoto
En række små fritidshjem står til at lukke, hvis politikerne i København får deres vilje. Det bekymrer en mor til tre, der frygter, at hendes yngste barn ikke får mulighed for at opleve den 'oase', som hendes større børn lige nu har glæde af.

- Det er en oase og et fristed, og det er det barneliv, jeg gerne vil give til mine børn.

Sådan beskriver Rikke Line Klockars-Jensen det lille fritidshjem, Skrammel, hvor hendes ældste søn, Hugo på syv år, lige nu kommer efter skoletid.

- Der er masser af udendørsarealer, hvor ungerne kan lege. De klatrer i træer, bygger deres egne legepladser og laver mad over bål. Og det har jeg svært ved at se for mig i en større kontekst. Kan 500 børn hygge sig omkring et bål, spørger den bekymrede mor.

Læs også: 560 børn: Nu kommer kæmpe-SFO'erne

Fem små bliver til et stort

Meget tyder på, at en række små fritidshjem i København står overfor lukning.

Politikerne ønsker i stedet at bygge færre og større institutioner, hvor der kan spares penge på drift og administration.

På det ydre Østerbro i København vil det efter alt at dømme ende med, at fem mindre fritidshjem skal lukkes, mens et større skal bygges.

Den kommende SFO vil formentlig have plads til omkring 450 børn, mens der i Skrammel er omkring 60 børn.

Læs også: Borgmester: Vi bygger jo ikke fabrikshaller til børn

'Vil min datter kunne plante gulerødder?'

Rikke Line Klockars-Jensen fortæller, at hendes ældste søn bliver sur, når han bliver hentet, fordi han er så glad for at være der.

- Så jeg plejer at hente de mindre først, og så går vi sammen over i Skrammel, hvor vi så har så meget tid sammen så muligt, siger hun.

Rikke Line Klockars-Jensen frygter, at hendes yngste barn - Camille på 2½ - ikke vil få den samme mulighed for at udfolde sig i den kommende virkelighed med en væsentlig større institution, hvor der ikke er den samme adgang til natur.

- Hvis man ender med at lave den her børnefabrik, vil man lave mindre grupper, og hun vil naturligvis blive passet på. Men kan man genskabe den samme kultur, som man har i Skrammel? Vil hun få mulighed for at plante sine egne gulerødder, spørger Rikke Line Klockars-Jensen.

Men når den nye institution ikke er bygget endnu, hvordan kan du så som forældre være så sikker på, at tingene vil blive værre?

- Vi må være åbne og få det bedste ud af det, hvis det bliver besluttet. Vi har nogle rammer lige nu, der inspirerer børnene, og de er super glade for stedet. Måske kan magien genskabes et andet sted, men det er ikke til at vide, siger Rikke Line Klockars-Jensen.

Læs også: Forældre raser over "børnefabrikker": De bliver burhøns

Senere i eftermiddag er der endnu engang demonstration mod lukningen af de små fritidshjem. Det foregår på Rådhuspladsen klokken 15.30.