Sandwich- og clubsandwich-generationen gisper efter vejret.
Det er voksne mennesker, der bliver klemt og mast i forsøget på at give omsorg til både deres egne børn og deres syge, ældre forældre - nogle gange også deres børnebørn. Det miks er en farlig cocktail for helbredet:
”De pårørende bliver stressede. Det kan blive så belastende at få det til at hænge sammen, at mange bliver syge. Jeg må ofte sige til pårørende, at de skal passe på deres eget helbred,” siger socialrådgiver i Ældre Sagen Kirsten Dyrborg.
Ældre Sagen står nu med så mange henvendelser fra pårørende, der pludselig står med et stort ansvar og lidt tid, at organisationen fra maj ansætter en pårørende-konsulent.
Organisationen mener, at der er blevet lagt langt flere opgaver over på familierne og derfor er det at være pårørende en langt hårdere opgave i dag, end det var tidligere.
”Tidligere tog staten mange opgaver i ældreplejen for at få kvinderne ud på arbejdsmarkedet. Nu skubber man dem langsomt tilbage på familier og frivillige. Men spørgsmålet er, om familierne er i stand til at tage det ansvar,” siger Kirsten Dyrborg.
Ældre Sagen bestormes af pårørende
Avisen.dk har på det seneste sat fokus på det pres, der bliver lagt på pårørende til demente. Tager de ikke med til undersøgelser, bliver de demente sendt afsted alene, selvom de er bange og ikke kan sige et ord om, hvad de fejler.
Men odet er altså ikke kun de demente danskeres pårørende, der er under voldsomt pres. I hele plejesektoren gælder det, at der er høje forventninger til, hvad de pårørende løfter af opgaver.
De forventes at stå for alt fra økonomi, vasketøj, rengøring, havearbejde og ledsagelse til tandlæge og læge. Der er også masser af ting, de pårørende skal ordne, hvis den ældre er på plejehjem.
”Hvis plejehjemmet mener, den ældre mangler tøj, så bliver det forventet af dig som pårørende, at du ordner det. Der bliver ikke givet ved dørene på plejehjem,” siger Kirsten Dyrborg.
Flere stressede kvinder i 50'erne
I Stressforeningen hører man ofte om problemer hos voksne med ældre forældre, der ikke kan klare sig selv.
”Det er velkendt, at den situation kan være stressende. Der er mange ting at leve op til, når man både står med børn og syge forældre,” siger formand Birgitte Larsen.
Antallet af stressede kvinder i 50’erne er støt stigende. Det kan i følge Birgitte Larsen hænge sammen med sandwich-problematikken.
”Generelt er kvinder mere stressede end mænd, og det er typisk dem, der sørger for, at den ældre mor og svigermor har det godt,” siger hun.
Træk en grænse i tide
Birgitte Larsen råder pårørende til at trække en grænse i tide - før man bliver stresset.
”For når man først er blevet stresset, kan de fleste ikke sige fra. Det er en del af stress-tilstanden,” siger hun.
I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv synes man også, det er et problem, når flere plejeopgaver væltes over på pårørende.
For de pårørende har ofte et arbejde, de skal passe samtidig.
”Det lægger et pres, som arbejdsgivere kan have svært at agere i, fordi de også gerne vil hjælpe de medarbejdere, der skal tage sig af ældre familiemedlemmer,” siger Rikke B. Ørum, chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.
Arbejdsgivere under pres
Rikke B. Ørum er overbevist om, at fleste arbejdsgivere gerne vil hjælpe, hvis arbejdspladsen kan rumme det. Men mange job kræver, at man er tilstede. Derfor vil flere plejeopgaver give konflikt med det arbejde, man skal udføre.
”Det lægger et ekstra pres på medarbejderen, der får større vanskeligheder ved at få livet til at hænge sammen. Det påvirker også arbejdsindsatsen. Det er udfordringer, som en arbejdsgiver gerne vil være foruden,” siger hun.