Overlæge med opråb: Mit job er som at sidde ved et samlebånd
"... nogle gange forlader jeg virkelig en kogende heksekedel", skriver overlæge Peter Ellekvist blandt andet i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Modelfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Politikerne interesserer sig ikke for forholdene på de medicinske afdelinger med mindre "en eller anden sundhedsordførers svigermor falder i rollatoren og bliver indlagt", mener overlæge Peter Ellekvist.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten nærmest advarer overlæge på Herlev Hospital, Peter Ellekvist, den ældre del af befolkningen mod at blive indlagt.

For med "alderen følger sygdom, og da andelen af ældre mennesker i samfundet stiger, bliver der flere patienter på de medicinske afdelinger", skriver han.

Men mængden af ressourcer til de medicinske afdelinger stiger ikke i samme takt:

- Når jeg som læge har en 13 timers vagt i den medicinske akutmodtagelse, tilser jeg patienter i en endeløs række, næsten som om jeg sad ved et samlebånd på en fabrik. Min telefon afbryder hyppigt min koncentration, og jeg skal forsøge at fordele de nyindlagte medicinske patienter i et antal senge, som ofte er for få, skriver Peter Ellekvist, og tilføjer, at der løbende spares, nedlægges sengepladser og udskrives folk hurtigere.

Han mener, at det går ud over kvaliteten af behandlingen - også selv om de "folkevalgte politikere fortæller os, at besparelser skam ikke betyder forringelser, men blot gør det hele mere effektivt", lyder det i indlægget i Jyllands-Posten.

Har stadig sit gode helbred

I indlægget beskriver han det, som han kalder for en svær cocktail af overbelægning og travlhed, hvor det kniber alvorligt med at sikre pleje og omsorg.

- Når jeg går hjem efter endnu en arbejdsdag i det offentlige hospitalsvæsen, tænker jeg ikke sjældent på, hvor heldig jeg er endnu at have mit gode helbred, for nogle gange forlader jeg virkelig en kogende heksekedel. Politikere har sjældent selv prøvet at være indlagt på en medicinsk afdeling – dertil er de ikke gamle nok.

Han mener, at en væsentlig del af årsagen til situationen er, at politkerne ikke aner, hvad det vil sige, at være gammel og syg.

Politikerne interesserer sig ikke for forholdene på de medicinske afdelinger med mindre "en eller anden sundhedsordførers svigermor falder i rollatoren og bliver indlagt", lyder det fra Peter Ellekvist i Jyllands-Posten.