OVERBLIK: V, LA og K gik til valg på nulvækst og minusvækst

Væksten i det offentlige forbrug står til at blive en del højere, end de tre regeringspartier gik til valg på.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har mandag præsenteret Økonomisk Redegørelse. Regeringen skønner en vækst i det offentlige forbrug på 1,0 procent i 2018 - trods regeringsgrundlagets målsætning om en vækst på 0,3 procent.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har mandag præsenteret Økonomisk Redegørelse. Regeringen skønner en vækst i det offentlige forbrug på 1,0 procent i 2018 - trods regeringsgrundlagets målsætning om en vækst på 0,3 procent. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Det offentlige forbrug planlægges at vokse med 1,0 procent næste år, og i år skønner regeringen en vækst på 0,5 procent.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mandag fremlægger.

De tre regeringspartier gik ellers til valg på en langt mindre vækst i det offentlige. Få overblikket her:

* Venstre gik til valg på nulvækst i den offentlige sektor. De Konservative sagde også, at den offentlige sektor ikke måtte blive større, mens Liberal Alliance gik til valg på minusvækst.

* Da de tre partier gik i regeringen sammen ændrede de dog målsætninger. VLAK's regeringsgrundlag har "et mål om en årlig basis i realvækst i det offentlige forbrug på i udgangspunkt 0,3 procent om året inden for rammen af et faldende udgiftstryk".

* Omvendt kræver Dansk Folkeparti i de igangværende forhandlinger om en skatteaftale en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent årligt frem mod 2025.

* Det vil ifølge støttepartiet betyde 26 milliarder kroner mere til velfærd i 2025 og sikre, at den offentlige sektor kan modstå det demografiske træk i takt med, at befolkningen bliver ældre.

Kilder: Økonomi- og Indenrigsministeriet og Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.