OVERBLIK: Tyskland stadig uden regering ti uger efter valg
Ledelsen i det tyske Socialdemokrati har ligesom partiets medlemmer stemt for at indlede forhandlinger med den tyske kansler Angela Merkel om et regeringssamarbejde. Foto: John Macdougall/AFP
Tyske socialdemokrater melder sig klar til at forhandle med Merkel om nyt regeringssamarbejde.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har over to måneder efter valget til Forbundsdagen i september ikke kunnet finde flertal for en regering med hende i spidsen.

Torsdag gav medlemmerne i det tyske Socialdemokrati (SPD) deres opbakning til, at partiet kan indlede forhandlinger om et regeringssamarbejde med Merkel.

Her er et rids af forløbet siden valget:

* 25. september: Tyskerne går til valg. Angela Merkels konservative parti CDU og søsterpartiet CSU fra Bayern går tilbage. Det samme gør hendes koalitionspartner, SPD, der kort efter valgresultatet oplyser, at partiet træder ud af regeringen.

Dermed skal kansleren på jagt efter et nyt flertal. I første omgang peger kommentatorer og flere partier på den såkaldte Jamaica-koalition som den mest oplagte.

Jamaica-koalitionen har navn efter farverne i Jamaicas flag og partifarverne for de konservative CDU/CSU, det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne.

* 7. oktober: Angela Merkel oplyser, at hun på vegne af CDU/CSU vil indlede drøftelser med FDP og De Grønne om et regeringssamarbejde.

* 8. oktober: Angela Merkels CDU forhandler med søsterpartiet CSU om asylpolitik. Merkel accepterer CSU-leder Horst Seehofers forslag om en øvre grænse på antallet af årlige asylansøgere til Tyskland på 200.000.

* 18. oktober: CDU/CSU mødes for første gang med repræsentanter for FDP og De Grønne.

* 8. november: Parterne er ifølge det tyske nyhedsbureau blevet enige om en række kompromisser, blandt andet om skattepolitik og dieselbiler. Men der er ingen endelig aftale.

* 17. november: Forhandlingerne om indvandring, klima og økonomi overskrider de udstukne deadlines. Partierne kan ikke nå til enighed.

* 20. november: FDP forlader forhandlingerne. Dermed er der ikke flertal blandt de tilbageværende parter. SPD opfordrer til nyvalg.

* 20. november: Angela Merkel siger, at hun ikke vil danne en mindretalsregering. Hvis ikke en flertalsregerings kan dannes, vil hun udskrive nyvalg.

* 25. november: De Grønne vil danne en mindretalsregering med Merkel.

* 27. november: CDU's ledelse enes om at forsøge at danne regering med SPD.

* 30. november: Angela Merkel og SPD-leder Martin Schulz mødes i et forsøg på at enes om en regeringsdannelse.

4. december: Ledelsen i SPD enes om at indlede forhandlinger med Merkel.

7. december: Medlemmerne i SPD stemmer ved partiets kongres overvældende for at give Schulz mandat til regeringsforhandlinger.

Kilder: Ritzau og dpa.

/ritzau/