OVERBLIK: Republikansk skatteudspil skærer markant i skatten
Skattereformen kan give en tiltrængt sejr til præsident Donald Trump, der ikke har nydt nogen større politiske sejre, siden han indtog Det Hvide Hus i januar. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Der bliver skåret i flere dele af amerikanernes skat, hvis Republikanerne får skatteudspil stemt igennem.

Det endelige, republikanske udspil til en skattereform mangler stadig at blive stemt igennem i Kongressen. Men fredag aften amerikansk tid blev et endeligt udspil færdigt.

Det kan give en tiltrængt sejr til præsident Donald Trump, der ikke har nydt nogen større politiske sejre, siden han indtog Det Hvide Hus i januar.

Her er et overblik over nogle af punkterne i reformen.

* Selskabsskat sænkes.

Republikanernes endelige udkast til en skattereform i USA vil sænke selskabsskatten til 21 procent fra 35.

* Topskatten sættes ned.

Lovgivningen beholder syv individuelle skattetrin, hvor det øverste trin bliver sat ned fra 39,6 til 37 procent for de rigeste amerikanere ifølge AP.

* Dele af Obamacare skæres væk.

Reformen udhuler en af de punkter i sundhedsreformen, som er mest upopulær blandt Republikanerne - nemlig kravet om, at næsten alle amerikanere skal have en sundhedsforsikring, hvis ikke de skal få en bøde.

Andre dele af Obamacare vil overleve.

* Arveskatten ændres.

I dag skal der betales skat af værdien i dødsboet, der overstiger 5,5 millioner dollar for individer eller 11 millioner dollar for par. Reformudspillet vil hæve de grænser betragteligt.

* Skatterabatter per barn hæves.

Udspillet vil fordoble et børnefradrag for familier, der tjener op til 400.000 dollar om året. De vil fremover få et fradrag på 2000 dollar per barn.

* Standardfradrag fordobles.

70 procent af amerikanske skatteydere benytter et standardfradrag, der lige nu lyder på 6350 dollar for individer eller 12.700 for gifte par. Reformen fordobler næsten det beløb til 12.000 for individer og 24.000 for ægtepar.

* Fradrag til virksomheder for køb af alt udstyr indføres.

Med øjeblikkelig virkning vil det blive muligt for virksomheder at trække alle omkostninger for køb af udstyr fra i skat.

Kilde: Nyhedsbureauet AP.

/ritzau/