OVERBLIK: Regeringen åbner for at ændre flygtningejob

Regeringen er klar til at forhandle om integrationsgrunduddannelsen, der blev til i sidste års trepartsaftale.

Regeringen er parat til at se på IGU-ordningen i forhandlingerne med Dansk Folkeparti om en ny udlændingeaftale.

Det møder kritik fra arbejdsmarkedets parter. I et fælles brev til regeringen minder Dansk Arbejdsgiverforening og LO om, at regeringen ikke kan ændre ordningen, uden at "alle aftaleparter er enige".

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Hvis regeringen og DF ændrer i IGU-ordningen, sår det tvivl om hele trepartsinstitutionen, vurderer to arbejdsmarkedsforskere over for Ritzau.

Få et overblik over ordningen her:

* IGU står for integrationsgrunduddannelsen. Den blev oprettet i en treårig forsøgsperiode med trepartsaftalen mellem Venstre-regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne i 2016.

* Den er rettet mod flygtninge og familiesammenførte mellem 18 og 40 år og kombinerer en toårig lønnet virksomhedspraktik med 20 ugers undervisning.

* Private og offentlige arbejdsgivere kan ansætte IGU-elever til en lavere løn på ned til 49 kroner i timen for at sluse dem ind på arbejdsmarkedet.

* Private virksomheder får udbetalt 20.000 kroner, når eleven har været ansat i et halvt år og yderligere 20.000 kroner, når forløbet efter to år er fuldført. Offentlige arbejdsgivere får ikke en bonus.

* Der er indgået i alt 1119 IGU-aftaler i 91 af landets 98 kommuner.

* Cirka 30 procent af IGU-forløbene bliver afbrudt før tid. Flertallet forsørger dog sig selv helt eller delvist i de efterfølgende seks måneder. Kun 15 procent har efterfølgende alene kun modtaget offentlig forsørgelse.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.