OVERBLIK: Reaktioner på påstande om Irans atomprogram
Israel påstår, at Iran skjuler atomaktiviteter. Atomeksperter afviser beskyldningerne.

Mandag sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at Israel har afgørende beviser for, at Iran har skjult aktiviteter om atomvåben.

Iran indgik i sommeren 2015 en aftale med de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Frankrig, Storbritannien, Rusland og Kina - samt Tyskland og EU om landets atomprogram. Aftalen indebærer, at Iran skal afvikle en del af atomprogrammet.

Derfor vil det være et brud på aftalen, hvis beskyldningerne er sande.

Herunder en række reaktioner fra de involverede parter:

* USA:

- Disse fakta er i overensstemmelse med det, som USA længe har kendt til: At Iran har haft et robust og hemmeligt atomvåbenprogram, som det fejlagtigt har forsøgt at skjule for verden og dets eget folk, udtaler Det Hvide Hus.

* Storbritannien:

- Dette understreger vigtigheden af at opretholde aftalen vedrørende restriktionerne af Irans atomprogram, siger den britiske udenrigsminister, Boris Johnson.

* Frankrig:

- Aftalens relevans styrkes af de detaljer, som Israel har præsenteret. Alle aktiviteter, der er koblet til udviklingen af atomvåben, er forbudt på ubestemt tid i aftalen, siger en talsmand for det franske udenrigsministerium.

* Tyskland:

En regeringstalsmand siger, at Tyskland vil analysere de israelske oplysninger, inden der kommer en reaktion.

* Rusland

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har drøftet situationen med sin franske kollega, Emmanuel Macron. Begge ledere bekræfter, at de støtter atomaftalen.

* EU:

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, siger, at Israels fremlagte dokumenter ikke sætter spørgsmålstegn ved Irans opfyldelse af atomaftalen. Hun siger, at de bør analyseres af Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA).

* IAEA:

En talsmand siger, at der ikke findes "troværdige oplysninger" om, at Iran skulle have haft et atomprogram til andet end fredelige mål siden 2009.

* Iran:

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har afvist beskyldningerne som "genbrug af gamle beskyldninger", som IAEA allerede har undersøgt.

Kilder: Reuters, AFP, dpa, Tass, BBC

/ritzau/