OVERBLIK: Pension er havnet i højspændte forhandlinger
De igangværende skatteforhandlinger skal blandt andet sikre, at det kan betale sig at spare op til pension.

Midt i de højspændte forhandlinger om skattelettelser og udlændingestramninger skal politikerne også forsøge at løse noget så teknisk som pensionssystemets samspilsproblem.

Selvom en aftale fra i sommer løser noget af det, så udestår der stadig en stor bid af det, der bredt anerkendes som et stort samfundsøkonomisk problem og derfor en pligtopgave for enhver ansvarlig regering.

Her kan du læse mere om sagen:

* Samspilsproblemet er betegnelsen for det paradoks, at det for mange - i øjeblikket cirka en tredjedel af pensionisterne - ikke kan betale sig at spare op til sin egen alderdom.

* Under visse forudsætninger kan der med de nuværende regler ske det, at hvis man sparer 100 kroner op, tre år før man går på pension, får man kun 89 kroner udbetalt.

* Men med en ny lov, der ventes vedtaget tirsdag, vil lønmodtagere med fem år til folkepensionsalderen få lov at indbetale 50.000 kroner årligt på en såkaldt aldersopsparing.

* Det er en pensionsform, hvor man ikke får skattefradrag for indbetalingerne. Til gengæld bliver der ikke modregnet i offentlige ydelser såsom ældrecheck og boligydelse, når pengene udbetales.

* Dermed anser regeringen et af de helt store problemer i det danske pensionssystem for at være løst.

* Men mens problemet altså nu bør være løst for langt de fleste lønmodtagere tæt på pensionsalderen, så mangler det fortsat at blive løst for resten af lønmodtagerne.

* Aftalen om at hæve grænsen for aldersopsparing til 50.000 kroner fra 29.600 kroner de sidste fem år før pension blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti i juni.

* Partierne var også enige om, at man til gengæld kun må indbetale 5000 kroner årligt på en aldersopsparing i de tidligere år af ens arbejdsliv.

* Alt i alt giver den såkaldte målretning af aldersopsparingen et plus for staten på 2,4 milliarder kroner. De penge skal så bruges til at løse resten af samspilsproblemet.

* Det sker i regi af forhandlinger om den såkaldte anden fase af Jobreformen, som foregår under stort postyr mellem regeringen og DF i disse dage.

* DF er som udgangspunkt ikke opsat på at lette skatten, mens regeringspartiet Liberal Alliance kræver en skatteaftale som betingelse for at stemme for regeringens egen finanslov.

* Jobreformens fase 1 er betegnelsen for kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen samt integrationsydelsen. Jobreform fase 2 skal ifølge regeringen blandt andet bestå af et jobfradrag til de lavestlønnede og et nyt skattefradrag for pensionsindbetalinger.

/ritzau/