OVERBLIK: LA's trusler om ikke at stemme for finansloven
Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Liberal Alliance på vej til Statsministeriet for at forhandle. Foto: Jens Astrup/arkiv/Scanpix
Regeringspartiet truede fredag med ikke at stemme for finansloven, hvis ikke der lander en skatteaftale.

Fredag lød det fra Liberal Alliance, at regeringspartiet kun vil stemme for finansloven i Folketingssalen, hvis DF og regeringen før jul lander en skatte- samt en udlændingeaftale.

Mandag slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for finansloven. Og LA-toppen erklærer sig enig med statsministeren.

Få et overblik over LA's udtalelser fredag og mandag:

* Fredag 8. december:

Mens finanslovaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften faldt på plads i Finansministeriet, skrev finansordfører Joachim B. Olsen (LA) inde fra forhandlingslokalet en statusopdatering på Facebook:

- I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen. Det har alle journalisterne ikke fanget.

Adspurgt om økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) var enig i truslen fra sin partifælle, lød svaret under præsentationen af finansloven:

- Jeg er enig i, at vi får en skatteaftale, inden vi kommer til tredjebehandlingen (af finansloven, red.). Det er forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt.

* Mandag 11. december:

Efter et møde mellem DF og regeringen i Statsministeriet slog Lars Løkke fast, at "selvfølgelig stemmer regeringen for finanslovsaftalen".

Adspurgt om LA fastholder truslen om ikke at stemme for finansloven, hvis der ikke forinden lander en skatteaftale, svarer Ammitzbøll-Bille:

- Det her handler ikke om trusler. Det handler om, at statsministeren i fredags sagde, at han lægger afgørende vægt på, at vi lander en skatte- og udlændingeaftale inden 3. behandlingen af finansloven.

I sagde i fredags, at I ikke vil stemme for finansloven, hvis ikke I får en skatteaftale. Fastholder I det?

- Vi har sagt, at vi tror, det kan lade sig gøre at lande en skatte- og udlændingeaftale inden 3. behandlingen af finansloven. Det troede vi i fredags, det tror vi i dag, og jeg er optimistisk for, at det kan lade sig gøre, hvis der er politisk vilje.

/ritzau/