OVERBLIK: Her er de tre løsladte amerikanere
Et arkivbillede fra det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA viser den nu løsladte amerikanske statsborger Kim Dong-chul på et pressemøde i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, i 2016. Foto: Kcna Via Kns/arkiv/AFP
Tre mænd, der var fængslet i Nordkorea for påstået spionage og undergravende virksomhed, er på vej til USA.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, er på vej hjem til USA fra Nordkorea med tre frigivne amerikanere, som alle har koreansk baggrund.

* Kim Dong-chul er den af de tre mænd, der har siddet fængslet i længst tid. Den 64-årige mand drev en virksomhed i den særlige økonomiske zone Rason i Nordkorea, inden han blev anholdt den 2. oktober 2015. I april 2016 blev han idømt ti års arbejdslejr for at have "begået statsundergravende planlægning og spionage" mod Nordkorea.

* Tony Kim, der også er kendt under det koreanske navn Kim Sang-duk, blev anholdt den 22. april 2017 i lufthavnen i Pyongyang på mistanke om "fjendtlige kriminelle handlinger for at vælte" styret i Nordkorea. Det er ikke klart, hvilke forbrydelser han mere konkret skal have begået. Kim underviste i regnskab på universitetet i Pyongyang og er sammen med sin kone rejst til Nordkorea i alt syv gange for at undervise.

* Kim Hak-song arbejdede inden for landbrugsudvikling under universitetet i Pyongyang. Han blev anholdt den 6. maj 2017 for "fjendtlige handlinger" mod Nordkorea. Det er uklart, om hans anholdelse har forbindelse til anholdelsen af Tony Kim, lige som det heller ikke er klart, om de to formelt er blevet tiltalt og dømt.

/ritzau/AP