OVERBLIK: Det snakker Putin om på maratonpressemøde
Njet. Rusland har ikke blandet sig i USA's valg, som sendte Donald Trump ind i Det Hvide Hus, siger præsident Vladimir Putin på den tre timer og 40 minutter lange pressekonference i Kreml torsdag. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters
Nordkorea, økonomien, Trump og meget andet har fået en kommentar med på vejen af Putin på pressemøde.

55 af de 1640 journalister, der torsdag havde adgang til pressemødet med Ruslands præsident, Vladimir Putin, fik mulighed for at stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord.

Det årlige maratonpressemøde varede tre timer og 40 minutter.

Her følger et overblik over nogle af de emner, der har været vendt på pressemødet:

* USA's præsident, Donald Trump.

- Det er ikke mit job at evaluere præsidentens arbejde. Det skal gøres af vælgerne, det amerikanske folk.

- Vi kan objektivt se, at der har været opnået nogle store resultater.

- Se, hvordan markederne er vokset. Det siger noget om, at investorerne stoler på den amerikanske økonomi. Det siger noget om, hvad præsident Trump gør på det område. Med al respekt for Trumps modstandere, er det her er objektivt faktum.

* Påstået russisk indblanding i USA's præsidentvalg.

- Det her er alt sammen opfundet af de folk, som er imod Trump, for at underminere hans arbejde.

* Forholdet mellem Rusland og USA.

- Det er i det amerikanske folks interesse, at vi normaliserer vores forhold og udvikler det og overvinder fælles trusler.

- Vi kender dem godt: terror, at finde løsninger på miljøproblemer, at bekæmpe den stadig større mængde masseødelæggelsesvåben, at få bugt med kriser i forskellige regioner i verden - heriblandt Mellemøsten, og det nordkoreanske problem og så videre.

* Syrien.

- Alle godhjertede mennesker rundt om i verden må forstå, at hvis vi ikke løser dette problem sammen, vil det blive deres problem. En af årsagerne til terrorisme er lave uddannelsesniveauer og materiel utryghed.

* Nordkorea.

- Vi anerkender ikke Nordkoreas atomstatus. Vi mener, at alt, der foregår der, virker mod hensigten.

- I 2005 var der enighed om, at Nordkorea ville indskrænke dets militære atomprogram. Nogle få måneder efter var det ikke nok for USA. Konti blev frosset ... Nordkorea blev nødt til at gøre ting, som overskred aftalen.

- Hvorfor gjorde I (USA, red.) det? Var det ikke nok? I provokerede Nordkorea til at trække sig.

- Vi mener, at begge sider er nødt til at stoppe med at eskalere situationen. Vi er nødt til at stoppe denne spiral.

* Ukraine.

- Minsk-aftalen er ikke særlig effektiv, især på grund af holdningen hos myndighederne i Kijev. Der er ikke noget ønske om at leve op til Minsk-aftalen, og der er ikke noget ønske om at indlede en reel politisk proces.

* Oppositionen.

- Det er vigtigt ikke bare at larme på offentlige pladser og tale om styret. Det er vigtigt at foreslå noget, som kan gøre tingene bedre, siger han.

- Selvfølgelig er der mange utilfredse folk i dag. Men når du begynder at kigge på, hvad oppositionslederne foreslår - særligt ledere i den ikkeinstitutionaliserede opposition - er der masser af problemer.

På spørgsmålet om, hvorfor den fremtrædende oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj ikke får lov at stille op til valg:

- Vil I have kupforsøg? Vi har været gennem det. Vil I virkelig tilbage til alt det? Jeg er sikker på, at det overvældende flertal af russiske borgere ikke ønsker dette.

* Udgifter til militæret.

- Det næste år planlægger vi at bruge 1,4 billioner rubler (cirka 150 milliarder kroner, red.) på indkøb og 1,4 billioner på vedligeholdelse.

Kilder: Reuters, Tass, AFP

/ritzau/