OVERBLIK: Det siges der om produktivitetsrapporten
Automatiseringer er en måde at øge produktiviteten på. Foto: Ambu/Free
Vismændene præsenterer tirsdag deres første produktivitetsrapport. Læs her kommentarer til rapporten.

Det Økonomiske Råd - vismændene - har udgivet deres første produktivitetsrapport.

Den beskriver, at Danmark har en høj produktivitet.

Det betyder dog ikke, at man ikke stadig løbende skal arbejde for at forbedre den, da verden hele tiden ændrer sig, siger vismændene.

De siger samtidigt, at produktiviteten skal øges under hensyntagen til miljø, sundhed og politiske ønsker.

Rapporten får mange ord med på vejen af økonomer, politikere og interesseorganisationer.

Læs her, hvad der bliver sagt om rapporten.

* Dansk Industri:

- Vi er helt enige med vismændene i, at en høj vækst i produktiviteten er helt central, hvis Danmark skal blive ved med at være et af verdens mest velstående lande.

- Derfor er vi også glade for, at vismændene med deres første rapport kommer med en række anbefalinger, der kan løfte produktiviteten i Danmark - og vi vil opfordre regeringen og Folketinget til at tage fat, så vi kan løfte produktiviteten yderligere, skriver vicedirektør Kent Damsgaard.

* Dansk Erhverv:

- Produktivitetsrådet lægger meget vægt på, at der er andre mange forhold end produktivitet, der skal tages hensyn til.

- Det er naturligvis sandt, men det må være produktivitetsrådets primære opgave at producere forslag til at øge produktiviteten og lade politikere og andre organer om at foretage de politiske prioriteringer. Vi har brug for nye idéer. Jeg håber meget, at de kommer med i næste rapport, skriver underdirektør Geert Laier Christensen.

* CEPOS

- Vismændene leverer gode argumenter for lavere marginalskat. Forhåbentligt bliver der lyttet på Christiansborg, skriver cheføkonom Mads Lundby Hansen.

* Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)

- Danmark har en regering, der vil vækst. Høj produktivitet er lig med høj velstand og høj velfærd for hele samfundet. Produktivitetsrådets analyser er endnu et kvalificeret indspark til, hvor vi kan gøre mere. Der er nok at tage fat på.

* LO

- Vismændenes rapport er med til at aflive myten om, at vores samfundsmodel med en ordentlig velfærd, som vi er sammen om at betale over skatten, skulle være en hæmsko i det internationale produktivitetskapløb.

- Den understøtter tværtimod, at vi sagtens kan være rige, lige og trygge på samme tid, skriver formand Lizette Risgaard.

* FTF

- Det er godt, at Det Økonomiske Råd slår fast, at den danske produktivitet er på niveau med de lande, vi normalt sammenligner os med, og det er befriende, at vismændene understreger, at man ikke bør jagte højere produktivitet for enhver pris.

- Produktivitet er vigtig for væksten, men hensyn til miljø, sundhed, uddannelse og velfærd bør prioriteres højere, også selv om det måske betyder en mindre stigning i produktiviteten, skriver formand Bente Sorgenfrey.

* Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

- Vi skal fokusere mere på uddannelse og opkvalificering. I dag sender vi alt for mange unge ud på arbejdsmarkedet uden uddannelse.

- Det kan blive en hæmsko for produktivitetsvæksten fremadrettet. Investerer vi fornuftigt i uddannelse og opkvalificering kan vi øge bnp med mere end 30 milliarder kroner alene fra øget produktivitet, skriver direktør Lars Andersen.

* Dansk Energi

- Igen bliver vi bekræftet i, at den danske elafgift er alt for høj og er skadelig for samfundsøkonomien.

- Vismændene og regeringens egen afgifts- og tilskudsanalyse har nu flere gange påpeget, at en sænkning af elafgiften ikke bare er klog klimapolitik, men også giver en økonomisk gevinst for det danske samfund, skriver Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi.

* Dansk Byggeri

- Produktivitetsrapporten fra de økonomiske vismænd rummer på én gang gode nuancer og klare anbefalinger. Det er en vigtig pointe, at man ikke skal øge produktiviteten for enhver pris.

- Når man i løbet af et opsving skaber plads til marginaliserede og knapt så højproduktive grupper på arbejdsmarkedet, så er det godt for den enkelte, der kommer i job, og godt for samfundsøkonomien at flytte mennesker fra passiv forsørgelse til aktiv deltagelse, selv om det på kort sigt trækker produktivitetsgennemsnittet ned, skriver direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Kilder: DI, DE, Cepos, Økonomi- og Indenrigsministeriet, LO, FTF, Dansk Energi, AE.

/ritzau/