Overblik: Bemærkelsesværdige Nobelprisuddelinger
Fra tid til anden udløser Nobelpriserne en eller flere bemærkelsesværdige øjeblikke. Her er et overblik.

Søndag afholdes den officielle prisuddeling af Nobelpriserne. Festen har tidligere tiltrukket sig opmærksomhed af forskellige årsager.

Det svenske nyhedsbureau TT har samlet de episoder, der huskes bedst af forskellige årsager.

* 1901

42 svenske kulturpersonligheder inklusiv August Strindberg og Anders Zorn angriber beslutningen om at give litteraturprisen til den franske poet Sully Prudhomme. De mener, prisen burde gå til en nyskabende russisk forfatter ved navn Lev Tolstoj.

* 1911

Marie Curie skal belønnes med en Nobelpris i kemi. Kort før overrækkelsen opdages det, at hun havde en affære med en gift kollega, Paul Langevin.

Den franske presse kaster sig over historien, og det mandsdominerede svenske videnskabsakademi opfordrer Marie Curie til at blive hjemme. Den opfordring ignorerer kemikeren.

* 1919

Nobelprisen går til tyskeren Fritz Haber for en metode til at syntetisere ammoniak - et af fundamenterne for gødning og dermed moderne jordbrug.

Alligevel var der protester over prisen, da Haber under Første Verdenskrig havde udviklet gasser brugt i skyttegravskrigen.

* 1949

Antonio Egaz Moniz får Nobelprisen i medicin for opdagelse af lobotomi - også kendt som det hvide snit - der ifølge TT siden er blevet kendt som en af lægevidenskabens største fejltagelser.

* 1958

Forfatteren af "Doktor Zjivago", Boris Pasternak, får prisen i litteratur, men han tvinges til at takke nej af det daværende Sovjetunionen.

* 1964

Jean Paul Sartre takker helt frivilligt nej. Ifølge TT siger rygter, at han senere fortrød og uden held forsøgte at få pengene, der følger med prisen.

* 1974

Eyvind Johnson og Harry Martinson får tilsammen litteraturprisen. Det udløser en stor diskussion, da begge er medlemmer af akademiet, som bestemmer, hvem der skal have litteraturprisen.

* 2003

Nobelprisen i fysik går det år til udviklingen af MR-skanninger. Der hersker dog en del diskussion om, hvilke personer der kan tage æren for opdagelsen. Prisen gives til Paul Lauterbur og Peter Mansfield.

Det gør den amerikanske fysiker Raymond Damadian rasende, da han mener, at han opdagelsen er hans.

Han og en gruppe tilhængere indrykker derfor annoncer i store amerikanske og svenske aviser med teksten: "Den skamfulde fejl må korrigeres".

* 2003

Samme år bliver den svenske statsminister Göran Persson taget i at tale i mobiltelefon under gallamiddagen. Persson forsvarede sig med, at opkaldet var nødvendigt.

* 2016

Da sangskriveren Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur, går der flere uger, før akademiet hører fra ham. Han udebliver senere fra selve ceremonien.

Kilde: TT og Ritzau

/ritzau/