Nyheder fra udlandet i kort form

Terrortiltalt franskmand begår selvmord i fængsel

PARIS: I juni halshuggede en mand sin chef på en gasfabrik i Frankrig. Det afhuggede hoved blev efterfølgende fundet spiddet på et hegn og med arabiske tegn påskrevet.

Familiefaren Yassin Salhi, der stod bag angrebet, blev anholdt og tiltalt for islamisk relateret terror af anklagere i Frankrig, men sagen kommer aldrig for en dommer.

Den 35-årige mand har begået selvmord i sin celle, oplyser fængselsmyndigheder onsdag ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Yassin Salhi tog livet af sig selv ved hjælp af cellens lagner tirsdag aften, lyder det fra Fleury-Merogis-fængslet i det sydlige Paris.

Angrebet på gasfabrikken i det østlige Frankrig havde ifølge anklager François Molins forbindelse til Islamisk Stat i Syrien.

/ritzau/AFP

Narkobelastet Colombia gør medicinsk cannabis lovligt

BOGOTA: Colombia er det næste land i rækken, der gør cannabis til medicinsk brug lovligt.

Landets præsident, Juan Manuel Santos, underskrev tirsdag et dekret, som tillader såkaldt terapeutisk brug af det euforiserende stof.

Det vil fortsat være ulovligt at dyrke, distribuere og sælge cannabis i det sydamerikanske land, der er kendt for sine narkoproblemer.

Den nuværende lovgivning i landet betyder, at det er lovligt at være i besiddelse af op til 20 gram marihuana eller 20 marihuana-planter til privat brug.

/ritzau/Reuters

Rusland anklages for hundredvis af civile drab i Syrien

ARIHA: Efter at russisk militær i september gik aktivt ind i krigen i Syrien for at støtte præsident Bashar al-Assad, har Amnesty International udarbejdet en rapport om Ruslands adfærd i det krigshærgede land.

Nu er rapporten blevet offentliggjort, og ifølge Amnesty tyder adskillige observationer på, at et russisk jagerfly affyrede missiler mod et marked i byen Ariha 29. november og dræbte 49 civile. Det skriver Politiken onsdag.

Et vidne, Mohammed Qurabi al-Ghazal, fortæller til Amnesty, at oprørsgruppen Jaysh al-Fateh kontrollede området, men at den ikke holdt til inde i Ariha - kun uden for byen.

Angrebet var imidlertid kun et ud af mindst 25 tilfælde, hvor russisk militær efter Amnestys vurdering er gået efter at ramme civile områder, selv om der ikke var nogle militære mål i nærheden.

Sammenlagt er mindst 200 civile blevet dræbt ved disse angreb, viser rapporten.

/ritzau/

Begravet under mudder i 60 timer: Mand fundet i live

BEIJING: Efter mere end 60 timer - 2,5 døgn - blev mindst én mand onsdag fundet i live under mudderet efter et jordskred i den kinesiske storby Shenzhen.

Det skriver det officielle Xinhua-nyhedsbureau i Kina.

- Han fortalte de soldater, der reddede ham, at der er en anden overlevende tæt på, skriver Xinhua.

Efterfølgende er det kommet frem, at endnu en overlevende er blevet fundet i jordmasserne, men det er uklart, om der er tale om den person, som den første mand henviste til.

Over 70 personer savnes stadig efter ulykken. Tallet er løbende blevet nedjusteret, efter at myndighederne har fået kontakt til folk, som i første omgang var frygtet fanget på ulykkesstedet.

/ritzau/Reuters

Grækenland giver homoseksuelle lov til at indgå partnerskab

ATHEN: Et flertal i det græske parlament vedtog først på natten onsdag en lov, der giver personer af samme køn lov til at indgå registreret partnerskab.

193 medlemmer stemte for forslaget, mens 56 stemte imod.

- Dette er en vigtig dag for menneskerettighederne, siger premierminister Alexis Tsipras ifølge AFP, efter at loven er blevet vedtaget.

Den græske regering måtte hente flertallet til loven på den anden side af midten i det græske parlament, fordi Uafhængige Grækere, der er en del af Tsipras' koalition, stemte imod.

Loven blev også stemt ned af Kommunisterne og det højreekstreme parti Gyldent Daggry, hvis leder bemærkede, at "kirkeklokkerne burde ringe i sorg over hele landet".

Også den græsk-ortodokse kirke modsætter sig loven.

/ritzau/AFP

Jetset-bordelmutter tager hemmeligheder med i graven

NICE: Ved Middelhavets kyst i byen Nice er en 92-årig kvinde ved navn Fernande Grudet erklæret død af de franske myndigheder, skriver nyhedsbureauet AFP.

Nyheden er opsigtsvækkende, fordi der bag navnet Fernande Grudet gemmer sig den legendariske bordelmutter Madame Claude.

Ifølge AFP havde hun i sin storhedstid omkring 500 escortpiger i sin forretning, der blandt andet havde den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy, skuespiller Marlon Brando og shahen af Iran på listen af kunder.

Madame Claudes luksusbordel lå på Champs-Élysées og havde ry for at være et af de mest eksklusive i verden.

/ritzau/

Mars-mission er udsat efter læk i nøgleudstyr

WASHINGTON: En mission til Mars er blevet udsat, fordi der er fundet en lækage i et centralt instrument, lyder det tirsdag fra Nasa.

Udmeldingen skaber usikkerhed om fremtiden for den meget ventede indsats med at studere det indre af planeten.

Rumfartøjet, der kaldes InSight, er skabt til at hjælpe forskere med at lære mere om dannelsen af klippefyldte planeter, herunder Jorden.

Aflysningen rejser en række spørgsmål om fremtiden for forskningsindsatsen, da det vil tage yderligere to år, før Jorden og Mars ligger på linje, og der kan gøres et nyt forsøg med at sende fartøjet af sted.

Det afhænger dog af, om Nasa stadig har økonomiske midler til programmet, som har en økonomisk ramme på 425 millioner dollar.

/ritzau/Reuters

Tysk politiker dømmes på grund af nazitatovering

BERLIN: En tysk højreorienteret politiker har fået en betinget dom tirsdag på grund af en tatovering af Auschwitz og af et nazistisk slogan, som oprindeligt stammer fra en anden koncentrationslejr.

Marcel Zech er medlem af byrådet for NPD i en by lidt nord for Berlin, og han er blevet dømt i en sag, hvor strafferammen var op mod fem år for at opildne til racehad.

Den afbilleder de tyske ord "Jedem das Seine" (Hver sin egen), som er en besked, der også stod foran porten af koncentrationslejren Buchenwald.

Desuden har han tatoveret en gengivelse af den tidligere koncentrationslejr Auschwitz i det besatte Polen med pigtrådshegn.

/ritzau/AFP