Det er en myte, at ledige er dovne. Faktisk viser nye tal, at selvforskyldt arbejdsløshed er halveret.
I de første tre kvartaler af 2012 har jobcentre i 893 tilfælde straffet dagpengemodtagere for at blive hjemme på sofaen i stedet for at stemple ind på et job.
Til sammenligning var der 2.374 tilfælde i hele 2011. Det tyder på en halvering af straffene i 2012, når det sidste kvartal bliver gjort op.
Avisen.dk har tallene fra Jobindsats.dk, der samler centrale opgørelser på overførselsmodtagere og beskæftigelsespolitik generelt.
Optællingen viser, at der er langt fra de knap 1.000 tilfælde af selvforskyldte ledige til de "10.000 ubesatte job", som arbejdsgivere og politikere har talt om de seneste dage.
"Det væsentligste ved de nye tal er, at de viser, at langt de fleste ledige rent faktisk gerne vil arbejde," siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke.
De 893 straffe dækker over, at dagpengemodtagere 893 gange har sagt nej til enten opkvalificering, virksomhedspraktik, løntilskudsjob eller ordinært arbejde.
Et relativt lille antal hvis du spørger direktøren i a-kassernes brancheorganisation.
"Hvis du siger nej til et job eller siger op uden grund, så mister du dagpenge i tre uger. Du får altså en dummebøde på 10.000 kroner, og det er der ikke ret mange, der har råd til," siger Verner Sand Kirk.
DA: De ledige har stadig ansvaret
Trods de nye tal fastholder Dansk Arbejdsgiverforening (DA) deres kritik af de arbejdsløse, der ifølge interesseorganisationen er for inaktive.
DA mener stadigvæk, at de arbejdsløse bærer en del af ansvaret for, at det i efteråret 2012 har været svært at rekruttere.
"Antallet af sanktioner siger ikke noget om hvor mange ledige der ikke lever op til de krav, der stilles. Antallet af fartbøder siger heller ikke noget om, hvor mange der kører for stærkt," siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.
DA vil ikke svare på, om 893 er få eller mange tilfælde af selvforskyldt ledighed.
Vil DA blive ved med at fastholde, at det er "trist at opleve, at tusindvis af job ikke kan besættes på trods af, at der er mere end 160.000 ledige"?
"Ja, helt klart. Det er ikke bare trist. Noget er helt galt, når der med en ledighed på knapt 165.000 er vanskeligheder med at rekruttere selv til job, der ikke kræver særlige kvalifikationer."
Pligt kommer før ret
LO-toppen mener i modsætning til arbejdsgiverne, at dette viser en stor villighed til at finde arbejde blandt landets arbejdsløse.
"I forhold til den store ledighed der er, så er 893 et lille tal," siger Ejner K. Holst, der er sekretær i LO, der repræsenterer over en million medlemmer fordelt på 18 forskellige fagforeninger.
LO afviser, at faldet i antallet af straffe fra 2011 til 2012 kan forklares ved at a-kasserne og jobcentrene er blevet for blødsødne.
"Selvom de røde faner ikke bliver luftet hver dag, så står der jo stadig på dem: Gør din pligt og kræv din ret. Og det står i den rækkefølge. Det er ikke tilfældigt," siger sekretær Ejner K. Holst.
Ingen sovepude til a-kasser eller fagbosser
Både AK-Samvirke og LO understreger, at de ikke har tænkt sig at bruge de 893 tilfælde af selvforskyldt ledighed som en sovepude.
De vil arbejde for en bedre dialog mellem jobcentrene, arbejdsgiverne og de arbejdsløse, så tallet kommer endnu længere ned.
Verner Sand Kirk, der taler på vegne af alle landets a-kasser, håber, at DA vil gøre det samme.
"Der er stadigvæk mange chefer, der ikke kender alle fordelene ved at bruge Jobnet.dk, når de skal rekruttere. Det ville være fint, hvis DA ville oplyse deres medlemmer om det," siger han.
Men det er DA ikke meget for.
"Vi mener ikke, at det er virksomhedernes opgave at oplyse om fordele ved Jobnet.dk. Det er Jobnet.dk nok bedre til selv," siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.
Det har ikke været muligt at få beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at kommentere på sagen.
I de tre første kvartaler af 2012 er dagpengmodtagere i 893 tilfælde blevet straffet for at sige nej til et af disse fire tilbud:
- Tilbud om opkvalificering og vejledning
- Tilbud om virksomhedspraktik
- Løntilskudsjob
- Ordinært arbejde
566 har fået karantæne.
140 har fået karantæne plus udelukkelse i en periode.
187 er blevet pålagt arbejdskrav.
Kilde: Jobindsats.dk