Når det kommer til ledighed blandt 30-49-årige danskere, er patienten stabiliseret. Men ser man derimod på ledigheden blandt unge danskere, er patienten stadigvæk alvorligt syg.
Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.
Fra januar 2012 til januar 2013 er der sket en stigning på over 1.500 fuldtidsledige blandt de under 30-årige. Blandt de 30-49-årige er der derimod sket et fald på 10 fuldtidsledige.
"Hvis de unge aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet, risikerer de at få et usselt liv, fordi deres indtægtsgrundlag vil være sårbart," siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der taler på vegne af 450.000 offentligt og privat ansatte heriblandt lærere, politibetjente og sygeplejersker.
Også hos LO tager man de nye tal meget alvorligt.
"Det her er dybt bekymrende," siger LO-sekretær Ejner K. Holst, der repræsenterer over en million ansatte heriblandt håndværkere.
Stigningen får nu fagbevægelsen og landets to største ungdomspartier, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Venstres Ungdom (VU), til at kritisere regeringen for ikke at gøre nok for at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, selvom regeringen har afsat over 600 millioner kroner til en ungepakke på den seneste finanslov.
En dårlig forretning
I januar rundede antallet af sæsonkorrigerede fuldtidsledige under 30 år - det vil sige unge på enten dagpenge eller kontanthjælp - 40.000.
Unge ledige har større risiko for at blive langtidsledige end ældre, og et liv på støtten er dyrt for samfundet.
"Det er en rigtig dårlig forretning, når folk går ledige. Og det er en rigtig rigtig dårlig forretning, når unge går ledige," siger Ejner K. Holst fra LO.
Den enkle forklaring på den høje ungdomsarbejdsløshed er finanskrisen. Krisen rammer nemlig skævt.
"Den store udfordring er, at det i det hele taget er svært at få et job for tiden. Det er særligt de unge, det rammer, fordi de ikke har nogen erhvervserfaring," siger Bente Sorgenfrey fra FTF.
Fagbevægelsen vil derfor have mere af det, der blev sat penge af til på finansloven.
"Der er behov for at styrke de eksisterende ordninger. Vi har for eksempel forslået fagpilotordningen, der giver elever fra erhvervsskolerne plads på virksomheder, som til gengæld får et tilskud," siger LOs Ejner K. Holst.
"Nogle af de eksisterende ordninger kan sagtens udvides. Vi har for eksempel gode erfaringer med videnpilotordningen til vores nyuddannede unge," siger FTFs Bente Sorgenfrey.
Ordningen giver tilskud til virksomheder, der ansætter unge med en videregående uddannelse.
Unge kritiserer Helle Thorning og Lars Løkke
I ungdomspartierne er protesterne mere højlydte. Arbejdsløshed blandt unge er "en bombe" under samfundsøkonomien, lyder det.
"Vækstplan DK lægger op til en lavere vækst i det offentlige. Det vil gå ud over de unge nyuddannede. Regeringen bør gøre noget mere aktivt for at få ungdomsarbejdsløsheden i bund," mener DSU-formand Camilla Schwalbe.
"Problemet kan kun løses via øget vækst i samfundet, men ingen af Folketingets partier tager væksten seriøst. Vækstplan DK er ikke i nærheden af at være nok," mener VU-formand Morten Dahlin.
DSU vil have flere offentlige investeringer, mens VU vil have færre skatter og afgifter i det private.
264 millioner kroner til:
Brobygning
Praktikkonsulenter
Voksenlærlinge
381 million kroner til:
Jobrotation
Fagpiloter
Videnpiloter
Total 685 millioner kroner
Kilde: Beskæftigelsesministeriet