Jan Andersen er ikke arbejdssky. Han er bange.
Hans frygt skyldes et politisk forslag fra Venstre, der tillader kommuner at smække kassen i, hvis en arbejdsparat kontanthjælpsmodtager nægter at flytte fra den ene ende af landet til den anden, når der er et ledigt job.
Jan Andersen har været på kontanthjælp siden marts sidste år.
"Det lyder forrykt. Nu går politikerne altså over grænsen," mener han.
Jan Andersen er skilsmissefar til en pige på 11. Datteren bor hos ham på fuld tid. Hjemmet ligger i Frederikshavn, hvor hun går i skole og til håndbold med veninderne.
Venstres forslag er tiltænkt unge kontanthjælpsmodtagere uden børn, men Jan Andersen frygter, at regeringen - for at spare penge til en varslet jobskabelsespakke - siger ja til at gøre kravet gældende for alle kontanthjælpsmodtagere.
"Politikerne ved simpelthen ikke, hvad det vil sige at være på kontanthjælp. Vi er en meget uhomogen gruppe. Nogle vil måske ikke have problemer med kravet, mens det vil have store konsekvenser for andre - heriblandt mig selv," siger han.
Et skilsmissebarn skal ikke skilles mere ad
Venstre vil ikke udelukke, at den ene halvdel af et par uden børn eller weekendmødre og fædre også bliver ramt af kravet om mobilitet. Partiet holder alle muligheder åbne.
"Min datter vil ikke flytte, og jeg vil ikke tvinge hende. Hun har haft det hårdt nok efter, at hendes mor og far blev skilt, Der skal helst ikke ske flere store omvæltninger i hendes liv lige nu," vurderer Jan Andersen.
Han har været arbejdsløs siden 2008. Han har søgt bredt - både geografisk og fagligt - men indtil nu har alle forsøg været forgæves.
Før det arbejdede Jan Andersen otte år i Grønland. Om dagen var han pædagog. Om natten var han taxachauffør.
"Jeg sparede en del penge sammen, og de skulle bruges fornuftigt. Jeg havde hørt, at de søgte højtuddannede hjemme i Danmark, så jeg begyndte at studere på universitetet i Aalborg," forklarer nordjyden," siger han og uddyber:
"Uddannelsen skulle være min forsikring imod arbejdsløshed, men der skete lige det stik modsatte."
Da Jan Andersen var færdig med sin uddannelse, var der ingen akademiske job at få.
"Jeg føler mig til grin. Jeg er vred, skuffet og ked af det," siger han.
Hvorfor rejser du ikke bare tilbage til Grønland?
"Hvad skal jeg gøre med min datter? Det er mit ansvar, at hun trives, og det gør hun her. Tog jeg hende med til Grønland, ville hun kun kunne se sin mor en gang om året, hvis vi vel at mærke fik råd til at rejse til Danmark på ferie."
Lever af makrel i tomat
Jan Andersen føler, at han og andre kontanthjælpsmodtagere hetzes af politikerne på Borgen.
"Det er som om, at politikerne kan tillade sig at kræve hvad som helst af os kontanthjælpsmodtagere. Det er altså ikke en luksus at leve på den ydelse," siger han og fortæller om det store minus, der har været på kontoen siden julen.
"I går fik jeg ti dåser makrel i tomat af en ven, der arbejder på en fiskefabrik. Nu har jeg lige lavet "lækker" aftensmad. Den består af to dåser makrel og fire æg blandet sammen på panden og så ris til," forklarer han.
Hvis Jan Andersen var enlig uden barn, ville verden se helt anderledes ud.
"Det kan godt være, at Venstres formand siger, at jeg SKAL flytte, men det kan jeg ikke, fordi jeg har et barn på næsten 12. Det var noget andet, hvis jeg ikke var far. Så ville jeg være klar til at arbejde næsten hvor som helst," siger han.
Lover "omsorgsfuld indsats"
Hvad beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger til forslaget fra Venstre vides ikke, men torsdag skrev hun sådan her på Facebook.com:
"Jeg har i dag haft et godt møde med Enhedslisten om indsatsen for vores arbejdsløse. Vi diskuterede uddannelsesmuligheder, jobrotation - og den særlige omsorgsfulde indsats som mange kontanthjælpsmodtagere har brug for!"