Det første, der slår mig, når jeg kanter mig ind i den snævre kabine, er automatgearet!? Kan en lille køremaskine virkelig have et sådan? Det er da noget mere sporty og fedt med et manuelt gear, når man drøner rundt i en semi-rallybil. Vil jo svare til, at en Formel 1-racer spillede P8 Jazz i intercom-anlægget…
GR Yaris er trods alt en bil udviklet af Toyotas racing-team Gazoo Racing (deraf navnet GR), men der er nu en logisk forklaring, fortæller pressechef for Toyota i Danmark, Anders Tystrup:
- Det er ikke et ”enten eller”. Der er OGSÅ kommet automatgear. Man kan nu vælge, om man vil have udgaven enten med manuelt gear eller med automatgear. Automatgearet er kommet for at gøre bilen endnu hurtigere på bane. Det er de færreste, der er i stand til at skifte gear manuelt lige så optimalt, som den nye automatgearkasse… Man har lavet måling på racerbane, og her er omgangstiden en tand hurtigere med automatgear end med manuelt gear. Derudover er automatgearet mere tro mod selve Toyotas WRC-rallybil, fortæller Anders Tystrup til Avisen.dk.
For at få bedre udsyn er sædet sænket og ligeledes instrumentbordet. Foto: Per Kuskner
Og selv om jeg synes, jeg gør det meget hurtigt via den manuelle indstilling i gearstangen og på de såkaldte paddles på rattet, så er det altså hurtigere kun at bruge automatgearkassen, når det skal gå rigtigt stærkt.
Glem IKEA
Og det kan det gøre i denne 280 hk. lille trecylindrede bil, hvor topfarten såmænd er 230 km/t. Den er også benhård at køre. Min hustru beklagede sig over, at hun kunne mærke, når man kørte over selv en lille gren på vejen, og min ældre svigerfar måtte næsten opgive at sætte sig ind bagi.
GR Yaris skriger efter en hurtig tur på små skovveje – desværre bare næsten umuligt at finde et sådan sted herhjemme til den slags kørsel. Foto: Per Kuskner
Og det opsummerer nu meget godt, hvilken bil dette er. Ikke en hyggelig og praktisk familiebil. Jo, der er varme i sæderne og i rat (men kun et trin), der er klimaanlæg og stereoanlæg, og der er trods alt ikke et svejset bur inde i bilen, men den er rå at køre, og den hårdkogte motor larmer selv ved lave omdrejninger.
Men man giver heller ikke 900.000 kr. for at skulle have en praktisk bil til afhentning af reoler i IKEA og kørsel med svigerforældre.
Den er udbygget bagtil og med store afgangsrør – så en trækkrog ville se akavet ud her. Foto: Per Kuskner
Og der findes heldigvis stadig en hel del i Danmark, der går op i den helt særlige køreoplevelse. En sådan en får man med GR Yaris.
Det er svært – hvis overhovedet muligt – at finde biler, der giver lignende køreoplevelser til samme pris.
Nichebil
Sprøjter Toyotas forhandlere så den slags biler ud herhjemme? Nej, naturligvis ikke – det er og bliver en nichebil.
Ifølge Anders Tystrup, så er der købere, som både bruger den til helt almindelig hverdagsbil og så kører på bane af og til, mens andre udelukkende har den uden nummerplader som decideret banebil.
Efter en uge i den ”onde fætter” fra Yaris-familien var det helt vemodigt at tage afsked med ham igen. Man kan godt vænne sig lidt til den sprøde motorlyd, de hurtige gearskift og… nå ja, at man har bilen for sig selv.
Taget og andre dele af bilen er af kulfiber for at spare vægt – men det sparer ikke på prisen, tværtimod. Foto: Per Kuskner
Specifikationer
Toyota GR Yaris
Motor: 1,6 3-cyl. Turbobenzin
Pris: 909.990 kr. (fås fra 779.990 kr.)
Ydelse: 280 hk
Acceleration: 0-100 km/t 5,2 sek.
Tophastighed: 230 km/t
Træk: Nej
GTI-bilen blev født med VW Golf GTI i 1976 Foto: VW
GTI-bilernes historie
De er små, de larmer, de er lige så hårde at køre som en dør og de er hundedyre. Til gengæld er de hurtige og får et smil frem på de fleste, som holder af acceleration (som kan høres vel og mærke), godt vejgreb og hurtige gearskift.
Historien om de små familiebiler med de hurtige motorer, bedre bremser og hårdere affjedringer begyndte tilbage i 1976. Her lancerede VW, som to år forinden havde introduceret den uhyre populære nye model, Golf, en GTI-version af selvsamme Golf.
Prissat til 13.850 Deutschmark (ca. 50.000 kr.), som var en pæn sjat mere end basis-Golfen, der kostede 8.750 DEM. (ca. 33.000 kr.), så var GTI-modellen ikke allemandseje i det segment. Men Golf GTI’s popularitet kom bag på selv VW, som havde satset på et salgstal på 5.000 stk., så de kunne hive investeringen hjem igen på dette ”niche-produkt”.
En anden GTI-klassiker er Peugeot 205 GTI, som blev uhyre populær – også pga. det smukke design. Foto: Peugeot
Men efterspørgslen ville ingen ende tage, og efter få år, rundede salgstallene globalt på den første GTI-model 461.000, før næste generation Golf og Golf GTI kom på banen. Ligesom sit ophav, VW Golf, opfandt en helt ny klasse af biler: ”Golf-klassen”, så gjorde GTI det samme, nemlig ”GTI-biler”.
For alle andre bilproducenter ville ikke lade det lukrative marked gå deres næse forbi, og i en lind strøm flød det ud fra samlebåndene med små familiebiler, der var blevet lavet om til rå GTI-biler. Ford XR3i, Opel Kadett GSI, Peugeot 205 GTI, Toyota Corolla Twin Cam og mange flere.