Fra 2011 til 2012 ser antallet af straffe for selvforskyldt arbejdsløshed ud til at blive halveret, og den udvikling bryder Venstre sig ikke om.
Partiet mener, at faldet skyldes, at systemet er for blødsødent, og at det holder hånden over arbejdsløse, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
"Jeg har tidligere sagt, at systemet skal være mere konsekvent, og det synspunkt fastholder jeg," siger Venstres beskæftigelsesordfører Ulla Tørnæs.
Ifølge Jobindsats.dk er der i de tre første kvartaler af 2012 givet 893 straffe til dagpengemodtagere, der har gjort sig skyldige i at foretrække at blive hjemme på sofaen frem for at stemple ind på et job.
Til sammenligning var der 2.374 straffe i hele 2011.
Men gør de her tal ikke op med den opfattelse, at mange ledige er for kræsne og ikke gider at arbejde?
"Det er jeg ikke enig i. Der er fortsat behov for, at vi fastholder et sanktionssystem, som sikrer, at ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet," siger Ulla Tørnæs.
Ledige er ikke dovne slyngler
Socialdemokratiet er uenig i Venstres analyse af tallene.
Partiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, glæder sig over, at antallet af straffe daler.
"Jeg læser tallene sådan, at der er færre, der får en straf, ergo må der være flere, der står til rådighed end tidligere," siger han og tilføjer:
"Det billede, som nogle borgerlige gerne vil tegne, om at ledige er nogle dovne slynger, det holder altså ikke helt."
Men er det så ikke problematisk, at Mette Frederiksen går ud og siger, at det er "tankevækkende" og "parodoksalt", at der har været 10.000 forgæves rekrutteringer i efteråret 2012?
"Det, som Mette og jeg siger, det er, at når der er ledige job med overenskomst, så skal de søges af de arbejdsløse, men jeg synes, at de nye tal er gode, fordi det gør billedet mere nuanceret," siger Leif Lahn Jensen.
Ingen multikunstnere her
AK-Samvirke, der taler på vegne af landets a-kasser, afviser, at systemet skulle være blevet mere nænsomt over for dem, der nægter at arbejde.
Brancheorganisationen mener, at de borgerliges forventninger til de ledige i mange tilfælde er urealistiske.
"Politikere snakker som om, at faglærte og ufaglærte er multikunstnere, der kan fylde ethvert job ud, men der stilles altså ofte krav til erfaring," siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke.
Til gengæld erkender han, at noget i systemet ikke har fungeret i forhold til at få flest mulige i job.
"Vi har haft for meget fokus på aktivering og for lidt fokus på dialogen mellem de ledige og arbejdspladserne," siger Verner Sand Kirk.