Nye tal afslører: Minister-pension er stadig en "kæmpe guldgrube"
Finansminister Kristian Jensen (V), som her står på statsminister Lars Løkke Rasmussens venstre side, sagde så sent som i sidste uge, at reglerne for ministrenes pensionsordningen "er et udtryk for en rimelig balance". Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix (arkiv)
En minister får i procent indbetalt 6,5 gange så mange penge i arbejdsgiverbetalt pension, som et medlem af LO typisk får.

Et medlem af LO får typisk 12 procent i arbejdsgiverbetalt pension.

Og de fleste ministre får en indbetaling fra "arbejdsgiveren" på 77 procent.

Det har Ekstra Bladet regnet sig frem til.

I kroner og øre viser nye beregninger fra Finansministeriet ifølge Ekstra Bladet, at den gennemsnitlige præmie, som en minister optjener årligt, er på 954.000 kroner.

Dertil kommer en lukrativ optjeningsperiode der betyder, at en minister efter otte år er sikret den samme pension, som det tager en tjenestemand 37 år at optjene.

En minister er dermed i løbet af en kort årrække sikret et fast beløb hver måned fra folkepensionsalderen og resten af livet.

Fulgte anbefalinger

I 2017 valgte et flertal i Folketinget til dels at følge anbefalinger fra den såkaldte Vederlagskommission, men fravalgte at følge kommissionens anbefaling om, at stoppe med at tage udgangspunkt i tjenestemandssystemet.

Meget lukrativt

Pensionsalderen for ministre blev hævet, så den følger folkepensionsalderen, men ministrenes pensionsordning er fortsat "ekstrem lukrativ", siger formanden for Vederlagskommissionen, Michael Christiansen.

- Hvis politikerne ikke tager et opgør med deres nuværende aflønningsmodel, er det en ligtorn, der vil blive ved med at være der, siger Michael Christensen og mener, at ordningen skaber mistillid til politikerne, fordi den er ude af trit med befolkningens pensionsmuligheder.

- I Vederlagskommissionen lagde vi et samlet forslag frem, som gjorde op med politikernes særlige privilegier, og som samlet set gik i nul. Vi foreslog også en stigning i politikernes løn, forklarer Michael Christiansen.

Overraskede politikere

Overfor Ekstra Bladet er både Enhedslistens Pelle Dragsted og Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen overraskede over, at sidste års ændringer ikke har flyttet væsentligt på ministrenes pension i forhold til arbejdsmarkedspensionen.

Pelle Dragsted ser "ingen grund til, at de (ministrene, red.) ... skal have en pensionsordning, som stikker helt af fra alle andre", mens Jeppe Jakobsen mener, at det er "grotesk mange penge" og kalder misterpensionen for "en kæmpe guldgrube".