Det største slagsmål i overneskomstforhandlingerne er slut. Betjente, soldater og fængselsbetjente må gå på pension som alle andre.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik et af sine største ønsker opfyldt, da de i aftes opgav deres pligtige tilbagetrækningsalder, der indtil nu har været på 60 til 63 år.
Claus Hjort Frederiksen fremhævede opgøret med den tvungne tilbagetrækning som det punkt, han er mest tilfreds med i den nye overenskomst for de statsansatte.
”Vi får gjort op med princippet om, at alder skal være en forhindring for at arbejde. Det får vi brug for, når der kommer til at mangle arbejdskraft fremover," siger Claus Hjort Frederiksen.
Kun for nye ansatte
Men de nye regler gælder vel og mærke ikke for alle dem, der allerede er ansat.
I politiet bortfalder den pligtige afgangsalder her og nu, men reelt betyder det, at det først er betjente, der bliver ansat efter 1. januar 2012, der ikke kan trække sig, stort set som de plejer ved 63 år.
For dem, der går på pension efter 2019 er aftalt et pensionsfradrag på 1 procent, hvis man går på pension som 63-årig.
For fængselsbetjente er det først dem, der bliver ansat efter 2019, der mister retten til tidligere tilbagetrækning.
Tilfreds politiformand
Sådan er det også i forsvaret, hvor det efter 2019 gradvist bliver indført for nyansatte at tilbagetrækningsalderen stiger fra 60 til 62.
”For betjentene er tilbagetrækningsalderen stort set uændret i forhold til de 63 år, der var før. Sammenlignet med, hvad der lå på bordet og de krav, vi er blevet mødt med, er vi landet fornuftigt. Ingen nuværende ansatte vil blive ramt af en hævet pligtig afgangsalder. Så i forhold til vilkårene og det vi var stillet i udsigt er jeg tilfreds, siger Peter Ibsen, formand for Politiforbundet.
Det forlyder, at der bliver ændret i reglerne, så det bliver nemmere for de ansatte i politiet, der faktisk gerne vil arbejde længere at få lov til det. I dag får mange ældre betjente afslag.
Også Flemming Vinther, hovedforhandler for CFU og formand for Hærens Konstabel og Korporal Forening var tilfreds.
"De skal lave det, de plejer"
”Vi er fem organisationer, der har forhandler hver for sig for om vores medlemmers tilbagetrækningsalder. Nogle har valgt helt at opgive den pligtige tilbagetrækning, og jeg er glad for den aftale vi fik, hvor den fastholdes og forhøjes gradvist, ” siger Flemming Vinther.
Soldater og betjente har hævdet om, at de var nedslidt fysisk og psykisk og ville skulle have andre arbejdsopgaver eller helt andet arbejde, hvis de skulle arbejde længere. Det afviser Claus Hjort Frederiksen.
”De skal lave det samme, som de plejer. Det er jo deres arbejde,” siger finansministeren.