Ny sejlrute over Kattegat får grønt lys
Sænket fart og ny sejlrute åbner for miljøgodkendelse til hurtigfærge mellem Aarhus og Kalundborg.

Efter flere uger med en færge liggende stille i Aarhus Havn har rederiet Kattegatruten endelig fået myndighedernes tilladelse til at begynde sejlads med hurtigfærgen Dolphin Jet mellem Aarhus og Kalundborg.

Tilladelsen er givet af Miljøstyrelsen på baggrund af, at der sejles med en væsentlig nedsat fart i et vigtigt naturområde, og at sejlruten bliver ændret i forhold til rederiets oprindelige ønsker.

Færgen skal sænke sejlhastigheden, når den passerer Natura 2000-området i Kalundborg Fjord, fra 36 knob til 16 knob. Dermed ventes sejladsen ikke at ødelægge levesteder for marsvin i Kalundborg Fjord.

Desuden skal hurtigfærgens rute nu lægges med en afstand på tre kilometer til et andet Natura 2000-område, Stavns Fjord ved Samsø, hvor der blandt andet er en koloni af sæler og mange fugle.

I lighed med Kystdirektoratet ønsker Naturstyrelsen - og dermed også Miljøstyrelsen - at tidsbegrænse tilladelsen til 1. oktober 2012. Inden da skal rederiet levere dokumentation for langtidseffekterne af hurtigfærgens hækbølger på kysten.

Naturstyrelsen vurderer samlet set, at sejlads frem til 1. oktober med de skærpede krav ikke vil skade naturen.

/ritzau/