Ny rapport: Stort kaos for danske sygeplejersker - må ordne arbejdsopgaver for læger
Ifølge en ny rapport er sygeplejerskerne i landets kommuner hårdt pressede. Scanpix / Sara Gangsted
De sygeplejersker, der hver dag kører rundt til syge borgere i landets kommuner er presset af flere og sværere opgaver. Det stigende arbejdspres risikerer at føre til dårligere behandling af patienter, mener ekspert.

Alvorligt syge patienter og dårlig ledelse.

Det er nogle af elementerne i den cocktail, der er med til at gøre arbejdsdagen svær og stressende for sygeplejerskerne i landets kommuner. 

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), som Dansk Sygeplejeråd har bestilt. 

Ifølge rapporten, der bygger på interviews med sygeplejersker fra kommuner i alle Danmarks fem regioner, oplever de ansatte i den kommunale sygepleje, at opgaverne i deres arbejdsdag er blevet mere komplekse og sværere at nå. 

En sygeplejerske kalder sit job i den kommunale sygepleje for ”brandslukning”. En anden beskriver den kommunale sygepleje som et område, hvor der ”er sat for mange skibe i søen".

Ifølge Dorthe Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, viser rapporten, at "der er en ledelsesmæssig opgave, som kommunerne ikke har fået løst".

-Et af problemerne er, at der ikke er styr på hjælpemidler. Så sygeplejersker må selv oprette små ’akutdepoter’ for overhovedet at kunne hjælpe borgeren. Og i akutte situationer, hvor det ikke er muligt at få en læge frem, må sygeplejersker være lægens øjne og ører. Det kan ikke være meningen, at sygeplejersker ikke kan udføre deres arbejde på grund af organisatorisk uklarhed, siger Dorthe Steenberg til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersken Vivi flygter fra det offentlige: "Det er helt vanvittigt"

Hospitalet giver slip 

Sidsel Vinge, projektchef i VIVE og forfatter til den nye rapport, peger på, at mange borgere bliver udskrevet hurtigere fra landets hospitaler end tidligere. Det kan være med til at skrue travlheden i vejret. 

- Borgerne bliver mere syge, de bliver tidligere udskrevet og det genererer kompleksitet, siger Sidsel Vinge. 

Ifølge projektchefen oplever mange sygeplejersker også, at deres hverdag bliver fyldt af opgaver, som egentlig ligger uden for deres område. 

- Mange borgere kan ikke overskue deres forløb og har svært ved at navigere i sundhedsvæsenet. Så når en hjemmesygeplejerske eller en akutsygeplejerske kommer i hjemmet, så bliver de nemt involveret i de sociale ting, siger Sidsel Vinge.

Dårligere behandling 

Ifølge rapporten kan kombinationen af flere og sværere opgaver i sidste ende ende med at gå ud over patienterne. 

For de patienter, som sygeplejerskerne i eksempel hjemmeplejen besøger, er ofte ramt af alvorlige sygdomme som demens, hjerneskader eller misbrug.

- De problemer har vi som samfund og sundhedsvæsen en forpligtelse til at medtænke, når der planlægges i sundhedsvæsenet. Rapporten viser, at det er ikke sket i tilstrækkelig grad, siger Dorthe Steenberg. 

- Den enkelte sygeplejerske må ofte tage affære og forsøge at finde en løsning for borgeren. Det er langt fra optimalt, tilføjer hun.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men det har ikke været muligt inden deadline.