Nu må der knaldes løs
Det er flot, festligt og farligt. Fra og med i dag må private sende fyrværkeri op mod himmelen. Colourbox
Fra i dag og til og med 1. januar er det lovligt for privatpersoner at fyre fyrværkeri af.

Så er det frem med heksehylene, raketterne og fontænerne. Fra i dag lørdag 27. december og frem til 1. januar er det lovligt for privatpersoner at fyre fyrværkeri af.

Resten af året er det ulovligt for private at bruge fyrværkeri. Sådan blev det med de nye regler for køb og anvendelse af fyrværkeri, som er trådt i kraft i år. Med dem må man i øvrigt købe fyrværkeri fra 15. december til 31. december.

Og når man så står feststemt med det flotte fyrværkeri i hånden, så gælder det som altid om at passe på. Tallene taler næsten for sig selv. Sidst, vi fejrede nytår, kom i alt 233 personer til behandling for fyrværkeriskader på landets skadestuer i nytårsdøgnene. Ikke kun dem, der fyrede op under krudtet, kom til skade. Mange tilskuere bliver også ramt.

- Fyrværkeri er flot og festligt, men også meget farligt, hvis man ikke håndterer det korrekt – og det er lige meget, om det er lovligt eller ej. Derfor er det meget vigtigt, at man tænker på sig selv og sine omgivelser – både før, under og efter antændelsen, lyder det i en pressemeddelelse fra Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.

- Antallet af skader viser, at fyrværkeri skal tages alvorligt – både af dem, der antænder det, og af dem, der blot vil nyde det på afstand. Vi råder alle til at anvende sikkerhedsbriller og være opmærksom på, hvad der er omkring dig, så du kan reagere, hvis du ser en løssluppen raket, eller en person der er opfører sig uansvarligt, lyder det fra Alkas Lise Agerley.

De fem fyrværkeriråd

 


1. Brug altid beskyttelsesbriller


2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri


3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden


4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet


5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

 

Kilde: Politiet