Der findes rigtig mange diæter på markedet, og det kan være ganske svært at vælge en, hvis man gerne vil tabe sig. For hvilken er mest effektiv?
Som udgangspunkt kan det jo være meget individuelt, men ny nordisk mad skulle ifølge forskning være den mest effektive kost, når det kommer til vægttab og til at bekæmpe hjertekarsygdomme end andre kostretninger. Også den roste middelhavskost, skriver Prevention.com.
Det er forskere, som har undersøgt blodets biomarkører, der har påvist den nordiske kosts effektivitet. Undersøgelsen, der har været publiceret i tidsskriftet The Journal of Nutrition, viser, at de personer, der fulgte den nordiske kost, havde markant lavere kolesterol- og blodtrykstal samt en bedre insulinfølsomhed end de personer, der spiste en vestlig eller almindelig nordisk kost.
Læs på Femina.dk, hvorfor proteinrig kost er uegnet for overvægtige personer
Tidligere forskning har vist, at man lettere taber sig og heller ikke har så svært ved at holde diæten som på andre kostretninger.
Gå i naturen og find mad
Ny nordisk mad handler om, at man spiser organisk, efter sæson og lokalt. Kostretningen stammer helt tilbage fra 2004, hvor man ville finde en diæt, der bekæmpede den stigende overvægt i de nordiske lande samt de ikke-bæredygtige landsbrug.
Derfor skal man gå uden om forarbejdet mad og i stedet få sunde omega-3-fedtsyrer fra skaldyr, sunde fedtstoffer fra nødder og frø samt fiberrige kulhydrater fra fuldkorn, grøntsager og frugt. Og så må man få en smule magert kød – og det må gerne være vildtkød som fx elg. Og så er det ellers bare om kaste sig over bær, brændeælder, hyben, tang og andre sager, du kan finde i naturen omkring dig.
Herudover anbefales det også, at man bruger rapsolie i stedet for den populære olivenolie.'
Her er 4 klassiske myter om din kost. Læs om dem på femina.dk
Københavns Universitet har lavet følgende liste over, hvad den nye nordiske kost består af:
- Rodfrugter (fx gulerødder, rødbeder)
- Korsblomstrede grøntsager (fx blomkål, broccoli, kål)
- Mørke bladgrøntsager (kål, spinat)
- Kantareller, vilde svampe mv.
- Bønner, frø og linser
- Rapsolie
- Fuldkorn
- Bær
- Æbler og pærer
- Fede fisk (fx laks)
- Vildt og magert kød (fx elg)
Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media