Nordea får millionbøde for Panama Papers-afsløring
Efter afsløringerne om skattely får Nordea og otte andre virksomheder nu en bøde på to millioner euro.

Den skandinaviske storbank Nordea skal sammen med otte andre virksomheder dele en bøde på samlet 2 millioner euro (14,9 millioner kroner) på grund af "mellemstore eller alvorlige" regelbrud i forbindelse med Panama Papers-afsløringen.

Der er i alt fire banker blandt de ni virksomheder.

Der skriver Bloomberg News torsdag eftermiddag ifølge Ritzau Finans.

Bøden er udstedt af Luxembourgs finanstilsyn og sker som følge af en revision af virksomhedsregnskaber.

Foruden Nordea er norske DNB's luxembourgske afdeling blandt de bankvirksomheder, som er blevet idømt bøden.

Panama Papers-afsløringen startede i 2016. Lækkede papirer viste, at advokatfirmaet Mossack Fonseca ved hjælp af skuffeselskaber hjalp blandt andre flere Nordea-kunder med at skjule værdier i skattely.

Nordea konkluderede i september 2016, at banken ikke har haft godt nok styr på kundernes såkaldte offshorekonstruktioner, der kan bruges til at sende penge i skattely som eksempelvis Panama.

Sidenhen har både Nordea og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gjort opmærksom på, at den skandinaviske storbank har ændret struktur og rettet op på sagerne.

Blandt andet har det lydt fra Nordea, at bankens afdeling i Luxembourg skal styres strammere fra centralt hold i Nordea og begrænses i sit råderum. Det er Luxembourg-afdelingen, der har stået for bankens offshorekonstruktioner.

Bnaken har også sagt, at der skal være strengere regler for offshorekonstruktioner hos kunderne. Banken har varslet, at det vil føre til en "markant" reduktion i antallet af den type kunder.

Afsløringerne om Panama-Papers kom på mediernes forsider verden over. Det har blandt andet fået EU til at lave en sortliste for skattely.

I Danmark har afsløringerne også fået regeringen til at understrege, at banker kan straffes, hvis de medvirker til skattesnyd.

/ritzau/