Netanyahu: Ambassader er klar til at flytte til Jerusalem
Palæstinensere forbereder plakater og bannere for at protestere over den amerikanske præsidents beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Mohammed Salem/Reuters
Regeringschef siger, han er i kontakt med lande, som vil anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Mange lande vil følge i USA's fodspor og anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Det siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i en tale.

USA's præsident, Donald Trump, aflyste onsdag mange års amerikansk politik i forhold til Jerusalem. Det gjorde han ved at anerkende den hellige by som Israels hovedstad.

Det betyder, at USA's ambassade skal flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem. Det amerikanske skridt møder kritik fra mange steder i verden, også fra USA's nærmeste allierede,

- Jeg vil gerne meddele, at vi allerede er i kontakt med andre lande, som vil fremkomme med en lignende anerkendelse, siger Netanyahu i en tale i det israelske udenrigsministerium.

Han siger ikke noget om, hvilke lande det drejer sig om.

- Jeg tvivler ikke på, at i det øjeblik, den amerikanske ambassade flytter til Jerusalem - og selv før - at mange ambassader vil blive flyttet til Jerusalem.

USA har i mange år sammen med de allierede i Europa arbejdet for, at Jerusalems status skulle løses som noget af det sidste i forbindelse med en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne.

Det kan tage tre til fire år at rykke USA's ambassade til Jerusalem. Den befinder sig i dag ligesom de øvrige ambassader i Israel i kystbyen Tel Aviv.

Den radikale palæstinensiske Hamas-bevægelse opfordrer torsdag til en ny intifada - opstand - mod Israel som en reaktion på Trumps beslutning.

- Vi bør opfordre til og vi bør arbejde på at sætte en intifada i værk over for den zionistiske fjende, siger Hamas' leder i Gaza, Ismail Haniyeh.

Han siger, at fredag 8. december skal være den første dag i den nye opstand.

Han beder samtidig palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, om at trække sig fra alle forhandlinger med Israel.

/ritzau/Reuters