Hvert år bliver fem mennesker i Danmark genoplivet, selvom deres kroppe har været så nedkølede, at de lige så godt kunne være døde.
En af de heldige er en i dag 14-årig dreng, der i oktober 2006 var med sin far på kystfiskeri ved Øster Hurup syd for Aalborg. De to var taget ud i en båd, som pludseligt kæntrede. Drengen havde redningsvest på, men kunne ikke bunde, og faren forsøgte ihærdigt at trække ham i land.
Langsomt blev farens vaders fyldt med vand, og han kæmpede hårdt i bølgerne, mens sønnen blev dårligere og dårligere.
Da de endelig kom ind til stranden efter en halv time, slog en turist alarm, men da var det allerede for sent. Den 12-årige havde fået hjertestop, var dybt bevidstløs og kropstemperaturen var dalet til 24 grader.
Beskyttet mod iltmangel
I halvanden time forsøgte faren og turisten at genoplive drengen med hjertemassage, inden han ankom til hospitalet. Her kom han straks under behandling, og to dage efter var den 12-årige levende igen og havde hverken hjerneskader eller andre skavanker.
»Når man er kold, er man også beskyttet imod iltmangel, og drengen var jo kølet ned, inden han druknede. Kropstemperaturen bestemmer vores iltbehov, for når man bliver kølet ned, går blandt andet stofskiftet i stå,« forklarer overlæge Benedict Kjærgaard fra Aalborg Sygehus, der hjalp drengen.
Kroppen giver simpelthen op, når den først er blevet så kold. Men ved at lægge de frosne ofre i en lille hjerte-lunge-maskine og opvarme blodet, kan de blive levende igen.
Fryser hjertepatienter
Normalt er det kritisk, hvis kropstemperaturen kommer under 30 grader, men hverken dødsstivhed eller ligpletter er i den sammenhæng sikre tegn på, at personen er død.
»Man skal varme blodet langsomt op, for der sker en masse processer i kroppen. Når man har haft hjertestop og været bevidstløs, plejer man faktisk at behandle folk med en lille smule kulde. Man køler folk ned til 33 grader og holder dem et døgn, og i drengens tilfælde holdt vi ham på samme temperatur,« forklarer Benedict Kjærgaard, der har skrevet om hypotermi – nedkøling til under den normale kropstemperatur på 37 grader – i Ugeskrift for Lægers nye nummer.