Store narkoaktioner på Jægersborggade og Christiania i København sidste år har betydet, at ansatte i Kriminalforsorgen har været nødt til at tage overarbejde.
Og det er årsagen til, at Rigsrevisionen i en ny rapport kritiserer, at der ikke er styr på blandt andet danske fængselsbetjentes vagtplan.
Læs også: Rigsrevisionen kritiserer staten: Stram op på vagtplanerne
- Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at vagtplanlægningen i Kriminalforsorgen ikke har sikret, at personaleresurserne bruges så sparsommeligt og effektivt som muligt, lyder det fra Rigsrevisionen.
De hårde dobbeltvagter
Kritikken går blandt andet på, at Kriminalforsorgen 'i høj grad' bruger dobbeltvagter i fængslerne.
Dobbeltvagter er 'uhensigtsmæssige af hensyn til medarbejdernes trivsel, sikkerhed og opgaveløsning', skriver Rigsrevisionen.
I en stikprøve var der eksempler på, at medarbejderne i Københavns Fængsler havde otte dobbeltvagter om måneden, selv om Kriminalforsorgen selv mener, antallet ikke bør overskride fem vagter.
LÆS OGSÅ: 26 politibetjente får overarbejdsbetaling for 9.600 timer
Det er dog ikke et problem for medarbejdernes sikkerhed i fængslerne, mener Ina Eliasen.
- Vi vurderer, at der ikke er sikkerhedsproblemer med den slags vagter. Ellers havde vi selvfølgelig afskaffet dem, siger Ina Eliasen.
Nødt til at tygge på rapporten
Hun kan dog ikke garantere, at antallet af dobbeltvagter ikke vil overskride fem fremover.
- Det er mere, end vi ønsker at ligge på. Men vi kan ikke helt undgå, at vi kommer over de fem. Vi vil selvfølgelig kigge på det, når Rigsrevisionen har fokus på det, siger Ina Eliasen.
LÆS OGSÅ: Kritiserede arbejdsgivere: Vi har altså styr på vagtplanerne
Hun slår fast, at kritikken fra Rigsrevisionen bliver taget til efterretning.
- Det er klart, at vi tygger grundigt på rapporten, det bliver vi nødt til, siger hun.
For et år siden vurderede Kriminalforsorgen, at der var et 'betydeligt potentiale for besparelser' i Københavns Fængsler. Men det arbejde er ikke kommet i gang endnu, skriver Rigsrevisionen i deres rapport.
Overbelægning i fængsler
Rigsrevisionen retter også en skarp kritik af, at Kriminalforsorgen altid giver 50 procent i tillæg til overarbejde, selv om arbejdstidsreglerne giver mulighed for, at ledelsen kan omlægge arbejdstiden uden kompensation.
Men der er en logisk forklaring på tingene, siger Kriminalforsorgen.
I den periode, de er blevet undersøgt af Rigsrevisionen, har der været to store narkooperationer i København, der har lagt ekstra pres på bemandingen.
- De narkorazziaer betød blandt andet, at der på få dage kom 80 nye indsatte til Vestre Fængsel, der har en kapacitet på godt 400. Det satte et stort pres på os, og vi måtte have ekstra folk ind på arbejde, siger Ina Eliasen, der er områdedirektør i Kriminalforsorgen.
Det ekstra pres har medført en højere belægning i fængslerne, og det har igen medført overarbejde, siger hun.
- Der har i lange perioder været en belægning i Københavns Fængsler på over 100 procent, og vi regner normalt med, at den ligger på 95 procent til daglig. Så det har skabt overarbejde, siger Ina Eliasen.