26 rocker-betjente får overarbejdsbetaling for 9.600 timer
Samlet har de 26 medarbejdere i de to udvalgte enheder i perioden optjent ret til at få udbetalt løn for 9.600 arbejdstimer. Selv om de i virkeligheden ”kun” har arbejdet over i sammenlagt 5.300 timer – i snit ti timer om ugen per person. Bjarke Bo Olsen/Scanpix
På et halvt år oparbejdede 26 medarbejdere i politiets indsatsstyrke mod rockerkriminalitet så meget overarbejde, at de på grund af meget lukrative overarbejdsaftaler vil få udbetalt løn for 9.600 timer. Næsten dobbelt så meget, som de har arbejdet over.

Pengene fosser ud af kassen hos politiets indsatsgrupper mod rockerkriminalitet.

På et halvt år oparbejdede 26 medarbejdere så meget overarbejde, at de på grund af meget gunstige aftaler vil få udbetalt løn for 9.600 timer.

Nogle enkelte af medarbejderne optjente mere end 500 timers overarbejde, som de får udbetalt med 50 procent i tillæg. De 500 timers overarbejde svarer til, at de gennemsnitlig har arbejdet over i mere end 20 timer om ugen.

For lidt styr på vagtplanerne

Tallene er fra Rigsrevisionens nye rapport ’Vagtplanlægning i udvalgte institutioner’, der kom i onsdags.

Rigsrevisionen kritiserer, at der er alt for lidt styr på vagtplanerne. Derfor bruger staten unødigt mange penge på lønninger til ansatte i Politiet, Forsvaret, Fødevarestyrelsen, Banedanmark og i landets fængsler og arresthuse.

Læs også: Rigsrevisionen kritiserer staten: Stram op på vagtplanerne

Rigsrevisionen har blandt andet set på Task Force Øst, der blev oprettet i 2009 under de sjællandske politikredse efter flere alvorlige konfrontationer mellem rockerbande-grupperinger på Sjælland.

Meget gunstige overarbejdsregler

Rigsrevisionens gennemgang af medarbejdernes overarbejdsbetaling i to udvalgte enheder i Task Force Øst viser, at flere medarbejdere har haft tre måneders ekstra fuldtidsarbejde fordelt på seks måneder i perioden marts-august 2014.

Samlet har de 26 medarbejdere i de to udvalgte enheder i perioden optjent ret til at få udbetalt løn for 9.600 arbejdstimer. Selv om de i virkeligheden ”kun” har arbejdet over i sammenlagt 5.300 timer – i snit ti timer om ugen per person.

Men meget gunstige overarbejdsregler betyder, at arbejdet i Task Force Øst ikke afspadseres, men derimod honoreres med 50 procent i tillæg. I enkelte tilfælde kan medarbejderne gange betalingen for én overarbejdstime med helt op til tre.

Særlig bevilling

I Rigsrevisionens rapport oplyser Københavns Politi, at det er muligt at optjene og udbetale så mange overarbejdstimer, fordi arbejdet i Task Force Øst er finansieret af en særbevilling til at bekæmpe bandekriminalitet.

LÆS OGSÅ: Kritiserede arbejdsgivere: Vi har altså styr på vagtplanerne

I rapporten oplyser Banedanmark og Kriminalforsorgen, at medarbejderne betragter betaling for overarbejde som et personalegode, som medarbejderne regner med.

Indsatsen kræver noget særligt

Rigspolitiet forsvarer i rapporten den store opverarbejdspukkel med, at arbejdsopgaverne i Task Force Øst i særlig grad kræver specielle kompetencer, fleksible arbejdstider og særlige metoder.

Ligesom det er af afgørende for efterforskningen, at den består af en lille kreds af de allermest specialiserede politifolk med en særlig indsigt i bandemiljøerne på hele Sjælland.

Derfor mener Rigspolitiet, at selvom det er dyrt, er det mest hensigtsmæssigt med relativt meget overarbejde fordelt på forholdsvis få personer.

Rigsrevisonen efterlyser sparsommelighed

- Det er os, der sætter rammerne for udgifterne i dansk politi. Vi har gjort, som vi har gjort med hensyn til udgifter til overarbejde i task forces af de årsager, vi også har givet Rigsrevisionen, siger Thomas Kristensen, kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet.

LÆS OGSÅ: Kritiseret for massivt overarbejde: "Vi kan ikke undgå det"

Den forklaring æder Rigsrevisionen dog ikke råt. Rigsrevisionen skriver i rapporten, at ”Rigspolitiet bør have større fokus på at bruge personaleressourcerne sparsommeligt, herunder minimere overarbejdet”.

Rigspolitiet er allerede i gang med en gennemgang af en række task forces. Ikke på grund af Rigsrevisionen, men som en generel evaluering, også af økonomien.

Politiforbundet har tidligere klaget over overarbejde

Selvom overarbejdspengene ruller ind i stimer hos politifolkene i Task Force Øst, er deres fagforening, Politiforbundet, ikke glade.

LÆS OGSÅ: Rigsrevisionen vil gå metrobyggeri efter i sømmene

- Vi kan dårligt blande os i det samlede omfang af overarbejde i Task Force Øst. For vi kender ikke behovet. Men fordi enkelte medarbejdere har været nødt til at arbejde i et urimeligt højt omfang, har vi tidligere gjort ledelsen i Task Force Øst opmærksom på, at de som minimum skal overholde de regler, der gælder på europæisk plan. Og det ser ud til, at de regler stadig ikke overholdes, siger Jørgen Jensen fra Vestegnens Politiforening, som sidder i Politiforbundets daglige ledelse.

Regler og aftaler skal overholdes

EU-reglerne siger, at man maksimalt må have en gennemsnitlig arbejdstid på 48 timer om ugen over en fire måneders periode. Jørgen Jensen vil nu se nærmere på tallene.

LÆS OGSÅ: "Fuldkommen vanvittigt": Fængselsbetjente trues og tæskes

- Vi ved godt, at det er svært at planlægge i en indsats mod rocker- og bandekriminalitet, og at der uundgåeligt vil blive genereret noget overarbejde. Men vi har en klar forventning om, at ledelsen lever op til sit ansvar og holder sig inden for aftaler og regler, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi.

via Listen To News