Administration 

Næstformand i 3F stopper: Mette F. står bag mit største nederlag

Jane Korczak har kæmpet for fædrebarsel og ligeløn i mere end tre årtier. Desværre er der ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, fordi danskerne lever i vildfarelsen af, at vi har ligestilling, beklager hun.  (Foto: Foto: Simon Bohr, Scanpix.)

Den magtfulde næstformand i 3F Jane Korczak siger farvel til fagligt arbejde med en opsang: Gør noget ved ligestilling og disruption. Både LO-formand og 3F-formand kalder hende en utrættelig forkæmper for mangfoldighed.

Danmarks største fagforbund 3F skal have ny næstformand. Den nuværende næstformand Jane Korczak har valgt at stoppe i forbindelse med 3F’s kongres i Aalborg i disse dage.

Dermed sætter hun punktum for mere end 30 års faglig karriere. 

Jane Korczak er især kendt for at være fagbevægelsens ligestillingsminister.

Mere end nogen anden har hun holdt fast i kampen for ligeløn og fædrebarsel.

I  1990'ernes og nullernes mandsdominerede fagbevægelse blev ligestillingsveteranen nogle gange mere opfattet som en varan af forbundsformænd, der ikke altid kunne se meningen i den rapkæftede næstformands kamp for mere fædrebarsel og mindre løngab.

Har ikke et utal af sejre bag sig

- Der er jo ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, og derfor kan jeg ikke læne mig op af et utal af sejre, siger Jane Korczak i dag med både et selvironisk grin og et stort suk. 

Og vel at mærke et hjertesuk. For ligestilling er hjertebarnet, og derfor betegner hun også sit største faglig-politiske nederlag som den dag, da daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2013 besluttede at skrinlægge planerne om øremærket barsel til fædre.

Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk.
Jane Korczak.

- Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk. Det er mig ubegribeligt, hvad der skete. Jeg forstår simpelt hen ikke, at man i et moderne samfund, hvor vi er så optaget af at dele pligter og rettigheder i familierne, ikke understøtter fædrene med en særskilt ret til barsel, konstaterer hun.    

Tænketank er nybrud

Jane Korczak har tidligere kaldt ligestillingspolitik for en karrierekiller i fagtoppen og udtrykt modløshed over, at vi herhjemme stadig har et kæmpe løngab.

I dag er hun knap så opgivende:

»Desværre er ligestilling en debat, som man slår sig på i Danmark. Vi lever i den vildfarelse, at vi ikke behøver at snakke mere om ligestilling, fordi vi har den. Det er helt forkert, og derfor er det godt at se forskellige små tegn på nybrud, der kan bringe os videre,« siger hun.

Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg.
Jane Korczak.

Jane Korczak peger blandt andet på, at 3F har lavet en tænketank med forskellige aktivister og forbundsformand Per Christensen i spidsen. Tænketanken skal løbende nytænke aktiviteter på ligestillingsområdet og komme med et udspil til Folkemødet i 2017.

- Det er dejligt, at fagbevægelsen tager den dagsorden og gør det anderledes end tidligere. Den politiske dagsorden på ligestilling er til gengæld helt ad helvede til for at sige det lige ud, fastslår hun.

Ligestilling er en vækstmotor 

Og netop Christiansborgs manglende interesse for ligestilling frustrerer den afgående næstformand helt vildt.

- Vækst er det store mantra, og derfor kan jeg simpelt hen ikke forstå, at man ikke kan se, at hvis man nedbryder det kønsopdelte arbejdsmarked eller skaber en forbedret ligeløn, giver det vækstsmuligheder. Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg, siger hun.

LO: Utrættelig forkæmper

Rundt omkring i fagbevægelsen er der stor respekt omkring Jane Korczaks faglige indsats.

LO-formand Lizette Risgaard fremhæver, at 3F’s næstformand har haft en kæmpe betydning i nyere dansk fagbevægelse. Alene det faktum, at hun har haft plads i LO’s hovedbestyrelse i 23 år, peger på Jane Korczaks indflydelse.

- Jane har været superdygtig og utrættelig i sin kamp for ligestilling og mangfoldighed, og der står en stor respekt omkring hende for at have fokuseret så meget på en vigtig dagsorden. Hvor kunne jeg godt have undt både hende personligt men også dansk fagbevægelse flere sejre på den front, siger Lizette Risgaard. 

- Men jeg synes også, at Jane Korczak skal anerkendes for at have spillet en central rolle i sammenlægningen af Kvindeligt Arbejderforbund og SiD til en ny organisation, og været en drivkræft i at få 3F til at falde godt på plads, siger hun.  

Stået meget alene

Også 3F-formand Per Christensen har lutter roser til sin afgående næstformand.   

- Efter min vurdering har hun betydet alt for ligestillingen! Jane Korczak har faktisk ofte stået meget alene i dansk fagbevægelse og alligevel insisteret på ikke bare ligestilling mellem mænd og kvinder men i det hele taget ligeværd i forhold til etnicitet, køn, seksualitet og alder. Selv i tider, hvor andre måske ikke lige kunne få øje på nødvendigheden af ligestilling, har Jane stået fast. Og det nærer jeg stor, stor beundring for, siger han.

Afskedssalut: gør klar til disruption  

Der er sket meget på det danske arbejdsmarked, siden Jane Korczak fik sit første job på et lokalt vaskeri på Falster i 1970erne. Men den automatisering, effektivisering og outsourcing , der har kendetegnet arbejdsmarkedet i de senere år, er intet sammenlignet med det, der er i vente, vurderer hun.

Og derfor er næstformandens bedste råd til fagbevægelsen at komme ud af starthullerne nu og gøre klar til ’disruption-fremtiden’.   

Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på.
Jane Korczak.

- Jeg blev for mange år siden forelsket i mottoet: Samtale fremmer forståelsen.  At få lyttet til hinanden og få talt sammen. Når man ser på det trusselsbillede, der er mod fagbevægelsen, er der brug for at snakke sammen på en ordentlig måde og få fundet en fælles dagsorden i forhold til at tackle disruption, siger hun.

Disruption betyder forstyrrelse og er et begreb, der bruges for at beskrive den store forandring, der sker, når nye produkter vender op ned på brancher. Digital disruption ændrer den måde, som vi forbruger på og fjerner behovet for det, man kendte tidligere. Hotelbranchen, musikbranchen og taxibranchen er allerede blevet rystet af nye digitale platforme, og for eksempel 3D-printere og avancerede robotter vil få indflydelse på industriproduktion fremover.

Det skaber nye forretningsmodeller og sender gamle arbejdsformer og veletablerede firmaer til tælling.

Sender fagbevægelse til tælling

Jane Korczak kan godt frygte, at disruption sender fagbevægelsen til tælling.

- Desværre hører jeg ikke rigtig nogen i fagbevægelsen tale seriøst om udfordringen. Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på. Den her vildt anderledes måde at organisere tingene på i fremtiden, som ikke nødvendigvis er underkastet vores love og overenskomster, gør, at vi skal nytænke, og det skal vi gøre hurtigt, mener hun.

Jane Korczak fremhæver, at ingen brancher kan sige fra fri fra de udfordringer, der kommer af digitaliseringen. 

- Noget er skræmmende, men der er også perspektiver og muligheder i alt det nye. Men vi skal ikke bare stikke fingrene i ørerne og tro det går over, advarer hun.

 Fjumreår som pensionist

Den 60-årige næstformand har ikke tænkt sig at stoppe med at råbe højt i samfundsdebatten, bedyrer hun. Men det er ikke sikkert, at det bliver lige med det samme.

- Jeg er blevet anbefalet at tage et fjumreår som pensionist. Hvis jeg bliver træt af at læse bøger på sofaen, finder jeg nok på noget, griner hun. 

Valget til ny næstformand finder sted tirsdag på 3F-kongressen i Aalborg.

Næstformand i 3F's Industrigruppe Tina Christensen er foreløbig eneste kandidat til posten, men ifølge 3F's love, kan man melde sit kandidatur helt frem til tirsdag.  

 

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj