Når juletræet skal væk: Det kan du bruge det til
Det gamle træ kan bruges til lidt af hvert. Foto: SCANPIX arkiv
Julen er overstået, og tilbage står et grantræ, der dag for dag mister de tørre grannåle. Men hvor kan du egentlig gøre af dit juletræ, når julen er overstået?

Af Line Sølvhøj Johansson, ISABELLAS, Aller Media

Du har brugt lang tid på at finde det perfekte juletræ, og når julen er ovre, står det til besvær og taber grannåle i stuen. Har du en trailer, kan du hurtigt og nemt komme af med juletræet på den lokale genbrugsplads, og i nogle kommuner kan du sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation i januar, hvorefter det bliver hentet.

Men ifølge Anita Banner, der er redaktionschef på magasinet ISABELLAS, kan du genbruge dit juletræ på mange måder.

- Er du en kreativ gør det selv-kvinde, kan du for eksempel save alle grenene af jueltræet og hænge stammen vandret op med to snore i loftet og bruge den som garderobestang. Du kan også skære træet over, så det bliver ca. 50 cm højt fra toppen og ned, fjerne nålene, stikke stammen i en klump ler eller oasis i en potte og bruge det som smykkestativ. Kun fantasien sætter grænser, forklarer Anita Banner.

Få flere tips til, hvordan du kan lave ting til boligen på isabellas.dk

Genbrug i haven

Du behøver ikke at kassere juletræet, når julen er ovre. Det er oplagt at genbruge grenene fra dit juletræ i dine rosenbede. Står solen lige ned på dine rosenplanter i vinterkulden, stiger planternes fordampning, og hvis jorden samtidig er bundfrossen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud. Stik grangrenene ned i jorden foran rosenplanterne, så de stå i skygge for vintersolen.

Nemt og lækkert: Sådan laver du flødekarameller i mikroovnen

Guld til brændeovnen

Mange tror, at man ikke må brænde træstammen fra juletræet, men det er forkert. Grantræ er oplagt til at sætte fut i brændeovnen – så længe du venter, til træet er tørt. Træet skal helst ligge en sæson, så det er helt tørt, og det tørrer allerbedst i forårsmånederne. Herefter kan du skære stammen i mindre stykker og bruge den som brænde.

Gode klatregrene

Ærterne i køkkenhaven vil elske at klatre op af de gamle grangrene, så har du plads, kan du gemme dem, indtil det igen er tid til at gå i køkkenhaven.

Se hvad du skal huske at gøre for din have i januar på isabellas.dk