De fleste af os kan vist bedst lide at gå på arbejde, hvis vi også får løn for det.
Men hvis man er på kontanthjælp, så vil det man tjener som regel blive modregnet - og altså ikke gøre nogen forskel i husholdningsbudgettet.
Men for en række kontanthjælpsmodtagere ser det i øjeblikket anderledes ud. De er med i en forsøgsordning, der hedder "Dag til Dag Jobber", og de må beholde det meste af det, de tjener.
Den ordning har nu fået en række kontanthjælpsmodtagere i Sønderborg Kommune ud på arbejdsmarkedet, med stor succes, fortæller jobkonsulent ved Jobcenter Sønderborg, Linette Stave Giebel:
- De har taget rigtigt godt imod tilbuddet, det er specielt det her økonomiske incitament i projektet, som gør, at de er meget motiverede for at tage et dag til dag job, siger hun til DR Syd.
Men så nem er forklaringen ikke. Det mener Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet. Han mener at virksomhedernes mangel på arbejdskraft er mere afgørende for at få kontanthjælpsmodtagere i job end en økonomisk aftale om, at de må beholde en del af de penge, de tjener.
- Beløbene i ordningen er meget små. Der er afsat omkring to millioner kroner til hver kommune, og derfor er det ikke det, der er afgørende. Arbejdsgiverne er blevet mindre kræsne, fordi de har behov for flere hænder, siger han.
Henning Jørgensen peger også på, at jobcentrene har skiftet kurs over for de svageste. For konsekvenserne ved at have borgere uden for arbejdsstyrken blive større for kommunerne.
- Jobcentrene har ændret deres syn på kontanthjælpsmodtagere. Tidligere ville man nærmest skræmme dem i arbejde, og det fungerede ikke. Nu står kommunerne til at miste tilskud, hvis de ikke får folk i arbejde. Derfor er det nu endnu vigtigere for dem, at få de svageste i arbejde, siger Henning Jørgensen.
Én af dem, der er med i forsøget er Johanne Labansen. Hun står hver fredag - og ind i mellem også om lørdagen - i Bilka i Sønderborg, hvor hun binder blomsterbuketter for kunderne. Og for hende har det gjort en stor forskel:
- Både mentalt og socialt, fordi man kommer ud, og får lov til at lave noget kreativt og møde nogle mennesker. Tidligere mødte jeg ikke nogen, og jeg så ikke nogen. Jeg kom heller ikke hjemmefra, hvis jeg ikke skulle.
Og på bundlinjen, har ordningen også gjort en kæmpe forskel, fortæller Johanne Labansen:
- Jeg har slet ikke søgt julehjælp i år. Og jeg har ikke siddet allerede i oktober og tænkt: "Hvor skal jeg søge henne?" Og jeg har faktisk haft et rimeligt overskud og en rimelig ok jul i år uden at skulle søge hjælp, siger hun til DR Syd.
Virksomhederne, som er med i ordningen, må ansætte kontanthjælpsmodtagerne 8 til 15 timer om ugen. Og kontanthjælpsmodtagerne må beholde omkring 70 procent af den løn de får.
I alt er 14 kommuner på landsplan med i ordningen, det er: Aabenraa, Allerød, Ballerup, Halsnæs, Hedensted, Horsens, Vejle, Sønderborg, Århus, Kalundborg, Odsherred, Stevns, Tønder og Køge.