Berlau: Kontanthjælpsloft kommer til at trække grimme spor i år frem

Nytårsønsket fra Dansk Socialrådgiverforenings formand er flere arbejdspladser, der kan få kontanthjælpsmodtagerne ud af et system, der bliver mere og mere usundt at være i. Kontanthjælpsloftet kommer til at tække negative spor i børnenes liv mange år fremover, mener hun.
- Uanset hvor dygtige socialrådgiverne er, og hvor godt kommunerne implementerer  løsninger, så er det alfa og omega, at der er et arbejdsmarked, der kan tage imod dem i den anden ende. Ellers nytter det ingenting, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.
- Uanset hvor dygtige socialrådgiverne er, og hvor godt kommunerne implementerer  løsninger, så er det alfa og omega, at der er et arbejdsmarked, der kan tage imod dem i den anden ende. Ellers nytter det ingenting, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

Udsigten til et bedre liv for kontanthjælpsmodtagerne i 2016 er ikke god. Det siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

- Jeg er ganske bekymret for, at de økonomiske forringelser for de mest udsatte vil betyde langsigtede problemer både for de enkelte og for samfundet. Vi har forringet sikkerhedsnettet for de mennesker, der har mest brug for det, siger hun.

Hun ser et 2016, der bliver præget af kontanthjælpsloftet og reglen om 225 timers arbejde for kontanthjælpsmodtagere.

- Især forsørgere bliver mere fattige og det betyder flere sociale og sundhedsmæssige problemer. Det ved man udmærket også på Christiansborg. Det bliver dyrere samlet for resten af samfundet, og det går udover deres børn mange år frem, siger Majbrit Berlau.

Et års lavindkomst koster børnene

Socialrådgiverforeningen vil arbejde på at afskaffe kontanthjælpsloftet. Men selv, hvis det skulle lykkes at afskaffe det efter et år, vil det stadig have skabt spor.

- Det kontanthjælpsloft kommer til at trække langsigtede spor. SFIs rapport fra efteråret viste, at for børn betyder bare et enkelt år med lavindkomst en karakter lavere ved folkeskolens afgangseksamen. Og for forsørgere på kontanthjælp betyder kontanthjælpsloftet mindre end lavindkomst, siger Majbrit Berlau.

Hun peger på, at også en stor gruppe flygtninge er på vej ind i år med meget lille indkomst på integrationsydelse.

- For familier på integrationsydelse kan der være tale som flere år. 11.900 børn vil blive ramt af integrationsydelsen, og efterhånden som den bliver indfaset kommer tallet op på 22.000 børn. Det kommer til at sætte sig spor for dem i mange år frem, siger hun.

Hun siger, det bydende nødvendigt, at der bliver arbejdet for veje ud af systemet.

- Det bliver mere og mere usundt at være i systemet, siger hun.

Brug for flere job

Majbrit Berlau kalder det et politisk must i 2016, at regeringen arbejder for at udvide det rummelige arbejdsmarked sammen med Dansk Arbejdsgiverforening og de offentlige arbejdsgivere.

- Jeg kunne ønske, at flere på kontanthjælp fik job. Det gælder både dem, der er faldet ud af dagpengesystemet, og dem, der har været i systemet i mange år. Det sidste kræver, at regeringen virkelig sætter turbo på at udvide det rummelige arbejdsmarked, siger hun.

Der er virkelig brug for kommunerne kommer i gang med de tiltag, der skal få folk ud af systemet.

- Uanset hvor dygtige socialrådgiverne er, og hvor godt kommunerne implementerer løsninger, så er det alfa og omega, at der er et arbejdsmarked, der kan tage imod dem i den anden ende. Ellers nytter det ingenting.

Dansk Socialrådgiverforenings undersøgelse dokumenterede i efteråret store problemer med kommunernes implementering af reformerne af kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge.

- Vores undersøgelse viste, at det virkelig halter med at få gang i de tiltag, der skulle hjælpe folk videre ud af systemet, som ressourceforløb og jobafklaring. Det, mener jeg, er en bunden opgave for kommunerne næste år, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.