Arbejdsløse Jens Ole er træt af politikerne: I tror, vi er dovne

Regeringen har skrottet en ny bonusordning til kontanthjælpsmodtagere, der finder sig et job. Det er dumt, synes Jens Ole Vogt Madsen, der selv er på kontanthjælp.
- På nogle punkter kan jeg godt følge regeringen, men på andre punkter ønsker jeg den hen, hvor pebret gror, siger Jens Ole Vogt Madsen.
- På nogle punkter kan jeg godt følge regeringen, men på andre punkter ønsker jeg den hen, hvor pebret gror, siger Jens Ole Vogt Madsen. Foto: Privat

I foråret så det ud til, at der var en tidlig julegave på vej til kontanthjælpsmodtagerne.

Men her ved årets slutning står det klart, at julegaven ikke er blevet til noget som helst.

Den såkaldte job-bonus, der skulle belønne langtidsledige for at komme i arbejde, er skrottet - før den overhovedet blev indført.

Der var ellers bred opbakning til ideen i forsommeren. Alle partier - dog minus Liberal Alliance - mente, det var en god idé, hvis man i den sidste halvdel af i år gav en skattefri bonus på op til 1.500 kroner om måneden til kontanthjælpsmodtagere. Pengene skulle gå til dem, der havde været ledige i over et år og som fandt sig et arbejde.

32-årige Jens Ole Vogt Madsen fra Sønderjylland er en af dem, der kunne have fået noget ud af jobpræmien. Han har været på kontanthjælp i halvandet år, og han ærgrer sig over, at forslaget ikke bliver til noget.

- På nogle punkter kan jeg godt følge regeringen, men på andre punkter ønsker jeg den hen, hvor pebret gror, siger Jens Ole Vogt Madsen til Avisen.dk

- At det ikke bli'r til noget, er noget skidt, synes jeg. Det kunne have motiveret både mig og andre i min situation. Nogle gange mangler folk lige det ekstra spark, der skal til.

Som et argument for at sløjfe job-bonussen har Venstre nævnt, at regeringen i stedet har indført det moderne kontanthjælpsloft. Det giver de ledige - mener partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen - et godt incitament for at finde et job.

Men spørger man Jens Ole Vogt Madsen, så virker gulerod nu engang bedre end pisk. Kontanthjælpsloftet vil sætte en grænse for, hvor mange offentlige ydelser en ledig kan få. Men allerede nu har folk som Jens Ole Vogt Madsen svært ved at få pengene til at række.

- Jeg har 2.200 kroner tilbage om måneden til at leve for, når mine faste udgifter er betalt. Og jeg søger altså alle de job, jeg kan komme til, understreger han.

For tiden er han i et såkaldt nyttejob. Han arbejder 37 timer om ugen for sin kontanthjælp. Opgaverne er i stil med dem, en kommunal pedel ville have varetaget før i tiden. Med andre kontanthjælpsmodtagere sørger han for at rive visne blade sammen på legepladserne i de lokale børnehaver, og de skiller gamle legestativer ad og får dem skippet afsted.

- I starten var jeg ret negativ over at skulle afsted om morgenen, men jeg går sammen med nogle fantastiske kolleger, siger han.

Ved siden af nyttejobbet skal han søge mindst to job om ugen. Så egentlig synes Jens Ole Vogt Madsen, han laver en en del for kontanthjælpen.

Han peger på, at der i dag findes et væld af støtteordninger, som gør, at det for virksomhederne ofte bedst kan betale sig at ansætte ledige i midlertidige, støttede job fremfor at fastansætte folk.

- Jeg har eksempelvis været til jobsamtale på et ufaglært job, hvor arbejdsgiveren meldte rent ud, at det bedre kunne betale sig at finde en person med løntilskud.

Alt i alt synes Jens Ole Vogt Madsen, at politikerne burde nuancere deres syn på de arbejdsløse. De burde sætte sig lidt mere ind i de lediges situation. Anerkende, at jobbene altså ikke hænger på træerne.

- Sådan en som Joachim B. Olsen - han mener jo, at vi er dovne, siger Jens Ole Vogt Madsen, som satte kryds ved Dansk Folkeparti ved sidste valg.

- Jeg troede, de ville gøre noget for de almindelige danskere. Men jeg har godt nok fortrudt, at jeg stemte på dem ...

 

 

Nyttejob
  • Ordningen med nyttejob blev indført i 2014
  • Den betyder, at de 'jobparate' modtagere af kontanthjælp skal ud og arbejde for ydelsen efter senest tre måneder på kontanthjælp
  • Et nyttejob er karakteriseret ved at omfatte samfundsmæssige opgaver på en offentlig arbejdsplads, der skaber nytte. Jobbet må ikke tage arbejde fra andre. Et nyttejob varer højst 13 uger, men kan afløses af et nyt nyttejob. Arbejdstiden kan være op til 37 timer om ugen

Kilde: Nyttejob.com

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.