Ganske vist går titusinder af mennesker ledig i Danmark. Men sammenlignet med andre lande i EU, er vi ikke så hårdt ramt af arbejdsløshed. Danmark ligger på en flot sjetteplads, når det gælder laveste ledighed i EU.
Det viser nye tal fra EU's svar på Danmarks Statistik, Eurostat. Ifølge tallene har 22 lande en højere arbejdsløshed end os. Det er blandt andre Sverige, Holland og Belgien.
Danmarks placering vækker glæde hos Erik Bjørsted, som er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Efter krisen satte ind i 2008, led Danmark et stort jobtab. Vi mistede omkring 180.000 arbejdspladser. Set i det lys er det imponerende, at vi ikke har flere ledige, end vi har, siger Erik Bjørsted til Avisen.dk.
Der er omkring 176.000 ledige i Danmark nu, hvis man bruger Eurostats måde at opgøre ledighed på.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Der er røre i andedammen
For cheføkonomen at se er der især én årsag til, at Danmark klarer sig flot, når det gælder arbejdsløshed.
- Vi har et velfungerende arbejdsmarked, hvor det er ret nemt at hyre og fyre folk. Det sikrer, at der hele tiden opstår nye stillinger. Selv i krisetider er der røre i andedammen - altså på jobmarkedet, siger Erik Bjørsted.
Foran os i opgørelsen over laveste ledighed ligger blandt andre Tyskland og Storbritannien.
I opgørelsen har Danmark en ledighed på 6,0 procent af arbejdsstyrken. I Tyskland er den på 4,5 procent.
- Tyskerne blev ikke ramt af krisen på samme måde som os, for de havde ikke en oppustet økonomi med en boligboble. Men i forhold til os har de et stift arbejdsmarked med forholdsvis mange langtidsledige, forklarer Erik Bjørsted.
Blandt økonomer er langtidsledighed den mest bekymrende form for arbejdsløshed. Erfaringen er nemlig, at desto længere tid folk går ledige, jo sværere er det for dem at få job igen.
- Danmark ligger på en flot tredjeplads i EU, når det gælder langtidsledighed, oplyser Erik Bjørsted.
Ledigheden fortsætter nedad
Erik Bjørsted forventer, at ledigheden i Danmark vil fortsætte med at falde.
- Der kommer mange ind på jobmarkedet lige nu, og flere ældre vælger at blive i job. Men selv om der bliver flere om buddet, forventer vi fortsat faldende ledighed, siger Erik Bjørsted.
Selv i det hårdt plagede Sydeuropa er der forårstegn, når det gælder ledighed.
- Der sker faktisk et vist indhug i køen af arbejdsløse i Sydeuropa. Også blandt unge hvilket er et rigtigt godt tegn, fortæller Erik Bjørsted.
Ifølge Eurostat var der omkring to millioner færre arbejdsløse i EU ved udgangen af 2015 sammenlignet med udgangen af 2014.