Ministerium holdt flystøj hemmelig for forældre i årtier

Danske F-16-kampfly har larmet med op til 18 dB over støjgrænserne ved test af motorerne. Det viser en rapport fra 1996, men som Forsvarsministeriet først for nylig har offentliggjort, skriver Jyllands-Posten. (Foto: Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix)

Myndigheder orienterede ikke borgerne i Skrydstrup om støj fra kampfly ved en børnehave og en skole.

Forsvarsministeriet har i to årtier hemmeligholdt en rapport med oplysninger om, hvordan Danmarks eksisterende F-16-kampfly har overskredet støjgrænserne både ved en skole og en børnehave i området omkring Flyvestation Skrydstrup.

Rapporten blev udarbejdet i 1996. Men selv om forskning senere har vist, at børn er ekstra følsomme over for støj, har Forsvarsministeriet først for nylig offentliggjort oplysningerne.

Beregningerne i rapporten viser, at F-16-kampflyene har larmet med op til 18 dB over grænserne under motortests på Flyvestation Skrydstrup, der ligger mindre end 1,7 kilometer fra Børnehuset Himmelblå og en nu nedlagt skole i Skrydstrup by.

Professor emeritus Henrik Møller kalder overskridelsen "markant".

Hemmeligholdelsen vækker harme blandt flere beboere - ikke mindst fordi det ny F-35-kampfly larmer betydeligt mere, skriver Jyllands-Posten.

Beboerne fortæller, at børnene i området generelt er plaget af støj fra kampflyene. Det siger blandt andre dagplejemor Charlotte Bodenholt Lauritzen fra den lille by Over Jerstal.

- Nogle går i panik. Andre holder sig for ørerne. Det kommer som en automatreaktion, siger hun.

Som begrundelse for, at oplysningerne er blevet holdt hemmelige, skriver Forsvarsministeriet i en kommentar, at den hidtidige støjrapport "indeholder information" om kampflyenes flyveveje, der altså igennem flere år har været stemplet fortrolige.

Alligevel kalder forsvarsordførerne Martin Lidegaard (R) og Eva Flyvholm (EL) det uacceptabelt, at Forsvarsministeriet i årevis har hemmeligholdt oplysningerne.

Partierne vil have undersøgt, om børnehaven eller andre institutioner bør flyttes. Flyvholm kræver desuden en redegørelse fra forsvarsministeren.

/ritzau/